Altötting

Na tradicionalnom 47. hrvatskom hodočašću 40-ak hodočasnika


Ovih dana u medijima će izostat prepoznatljivi naslovi „Tisuće hrvatskih vjernika iz Bavarske hodočastilo u Altötting“. Ali će se sigurno godina posebno pamtiti, jer je unatoč svim otkazanim hodočašćima diljem Bavarske ipak održano tradicionalno 47. hodočašće Hrvata Bavarske.

Zabilježit će se i po tomu što je unatoč pandemiji i svim drugim pošastima, skupina od 40-ak hodočasnika iz Hrvatskih katoličkih župa München i Rosenheim, pješice hodočastila u to poznato bavarsko i njemačko marijansko svetište, kao prvi hodočasnici ove godine.

U petak rano ujutro, 26. lipnja hodočasnike je sv. misom i blagoslovom u župnoj kapeli Bl. Alojzija Stepinca u Münchenu ispratio župnik fra Petar Klapež.

Na tom zajedničkom hodočasničkom putu odvažno se koračalo s vjerom, svatko sa svojim posebnim nakanama i zavjetima, ali i moleći se Nebeskoj Majci da očuva katoličku vjeru i hrvatski identitet.

Drugo misno slavlje, u Waldkreiburgu u crkvi Krista Kralja, za hodočasnike je na hrvatskom jeziku predslavio gvardijan samostana Sv. Gabrijela fra Edvard Sokol. Njegova snažna poruka tijekom propovijedi – o nošenju težine križa vjernika, o potrebi unutarnje samoće i šutnje koja sve ujedinjuje i zbližava s Gospodinom, pronašla je put do srca svih hodočasnika.

Nakon križnog puta, u predvečerje 27. lipnja hodočasnici su ušli u Altötting. Ispred Kapele milosti (Gnadenkapelle) nije bilo tradicionalne procesije, ali su se svi zajedno zahvalili i pomolili Majci Božjoj.

U nedjelju 28. lipnja u župnoj crkvi Sv. Filipa i Jakova fra Eduard je još jednom uspio dobiti termin za sv. misu na hrvatskom jeziku.

Okupljene hodočasnike, njihove obitelji, rodbinu kao i mnoge druge Hrvate katolike, koji su došli na misno slavlje, srdačno je pozdravio i izrazio radost i zahvalu Hrvatima, njemački prelat mons. Günter Mandl.

Karmela Lukanović/ J.P., KT