Ženeva

Nadbiskup Nwachukwua stalni promatrač Svete Stolice pri UN-u


Papa Franjo imenovao je nigerijskog nadbiskupa Fortunatusa Nwachukwua stalnim promatračem Svete Stolice pri uredima Ujedinjenih naroda i posebnih ustanova u Ženevi te pri Svjetskoj trgovinskog organizaciji.

Foto: Vatican News

Foto: Vatican News

Mons. Nwachukwu bit će i predstavnik Svete Stolice pri Međunarodnoj organizaciji za migracije. On na ovim službama nasljeđuje slovenskoga nadbiskupa mons. Ivana Jurkoviča kojega je Papa ljetos imenovao za apostolskog nuncija u Kanadi.

Mons. Fortunatus rođen je 1960. u Nigeriji, gdje je završio filozofiju i teologiju. Za svećenika je zaređen 1984., a za biskupa 2013. Studirao je i u Rimu, Frankfurtu i Jeruzalemu. Od 1994. djelatan je u diplomatskoj službi Kurije. Papa Benedikt XVI. imenovao ga je 9. travnja 2007. šefom protokola Svete Stolice u Državnom tajništvu, nasljednikom Tommasa Caputa.

Naslovni je nadbiskup Acquavive, do sada je bio apostolski nuncij u Trinidadu i Tobagu, Antigvi i Barbudi, Bahamima, Barbadosu, Belizeu, Dominici, Jamajci, Grenadi, Kooperativnoj Republici Gvajani, Svetom Kittsu i Nevisu, Svetoj Luciji, Svetom Vincentu i Grenadinima, Surinamu te apostolski delegat na Antilima kao i opunomoćeni predstavnik Svete Stolice u Karipskoj zajednici (CARICOM), javlja Vatican News.

J.P., KT