Marija Bistrica / Rim

Papa osobno primio i pozdravio 11 hrvatskih biciklista


U organizaciji Kristova Stola – Misijske Europske Inicijative završila je 1. biciklijada hrvatskih svetaca od Marije Bistrice do Rima. Trajala je od 13. do 28. listopada

Foto: Jerko Malinar / Kristov Stol

Foto: Jerko Malinar / Kristov Stol

Uspješno je završen veliki podvih 11 hrvatskih biciklista iz Hrvatske i BiH - i 1. hrvatski zavjetni bicklistički maraton do Rima i Vatikana uz 20. obljetnicu beatifikacije Bl. Alojzija Stepinca i s nakanom što skorije kanonizacije tog blaženika, kao i u spomen 664. mučenika Crkve u Hrvata prema Martirologiju XX. st. don Ante Bakovića, koji su mučeni i stradali pod komunističkim i drugim totalitarnim režimima prošlog stoljeća.

Na općoj audijenciji papa Franjo je posebno pozdravio 11 sudionika 1. hrvatskog zavjetnog biciklističkog maratona te ih poslije audijencije osobno pozvao na zajedničko slikanje i blagoslov njihovim obiteljima i cijelom narodu – uz podjelu papinskih krunica.

„Veliko oduševljenje i poseban blagoslov za bicikliste bilo je kada se u mnoštvu od okupljenih 100-tinjak tisuća ljudi na trgu Sv. Petra u Vatikanu, nakon predstavljanja naše skupine na hrvatskom jeziku, doista začuo i Papin poseban pozdrav i blagoslov našoj grupi, obiteljima i čitavom narodu uz čestitke našim 11 biciklista na takvom podvigu. No, iznenađenjima i blagoslovima tu nije bio kraj. Naime, nakon same audijencije, među mnoštvo hodočasnika došli su predstavnici Papina osiguranja i u posebnoj specijalističkoj akciji tražili naših 11 biciklista, jer ih je sam Papa želio vidjeti i upoznati. Biciklisti su kroz poseban koridor propraćeni do samoga Pape, ispred glavne pozornice gdje su s velikom hrvatskom zastavom, ozareni mogli osobno pozdraviti Papu, poljubiti mu ruku i prenijeti odanost, vjernost i štovanje našeg naroda nasljedniku Sv. Petra, i uručiti mu posebni dokument zahvale i zamolbe za što skoriju kanonizaciju Bl. kard. Stepinca, i podsjetiti ga na 664 mučenika crkve u Hrvata, prema martirologiju don Ante Bakovića, a Papa je biciklistima osobno zahvalio i čestitao, te im uz blagoslov uručio posebne papinske svete krunice“, istaknuli su iz Kristova Stola.

Projekt 1. hrvatskog zavjetnog biciklističkog maratona do Rima odvijao se pod pokroviteljstvom vatikanskog Dikasterija za promicanje cjelovitog ljudskog razvoja i kardinala Petera Turksona, te medijskim pokroviteljstvom Hrvatske katoličke mreže i Hrvatskog katoličkog radija.

Uz organizatoricu iz Kristova Stola Drinu Ćavar u čitavom projektu sudjelovalo je ukupno 11 biciklista, te još četiri osobe u logističkoj podršci i pratnji: biciklistice iz Vinkovaca i Rijeke Ana Knežević i Mira Kukolj te biciklisti iz Splita (Mijo Špar, Matija Škiljo, Dubravko Markota, Frane Miro Dobrović, Duje Kanajet, Mario Grgat), Bjelovara (Goran Iličić i Ivica Gubo koji je i snimao svojom video kamerom) i Banja Luke (Miroslav Margetić), a sve uz logističku podršku bračnog para iz Banja Luke – Vinko i Jacinta Laštro, i foto-novinarske pratnje hrvatsko-austrijske tvrtke Cross-press.net bračnog para Jerke i Gabrijele Malinar.

Biciklisti su ukupno prešli preko 1 100 km, dnevno ponekada i preko 150 km, tijekom vožnje svakodnevno moleći i sva otajstva krunice i druge molitve hrvatskim svecima i blaženicima, posebno usrdno svaki dana moleći za što skoriju kanonizaciju Bl. Stepinca.

KT