Madrid

Papina poruka Konferenciji UN-a o klimatskim promjenama


U ponedjeljak, 2. prosinca, u Madridu je započela Konferencija UN-a o klimatskim promjenama COP25 koja će trajati do 13. prosinca. Svoju poruku njezinim sudionicima uputio je papa Franjo.

Na otvaranju skupa Papin državni tajnik kard. Pietro Parolin pročitao je poruku koju je Papa poslao čileanskoj ministrici okoliša i predsjednici konferencije o klimi, Carolini Schmidt, kao i svim sudionicima. „Suočavamo se s važnim izazovom, s klimatskim promjenama, ali riječi su još uvijek daleko od konkretnih akcija“, istaknuo je Papa u poruci, iz koje proizlazi njegova zabrinutost i poziv da se ulože svi napori kako bi se budućim naraštajima ponudili razlozi za nadu.

U Papinim se riječima osjeća žaljenje zbog zakašnjenja u kojemu se međunarodna zajednica suočava s klimatskim promjenama, jednim od najvažnijih izazova za ljudski rod, te poziv da se ne propusti ta prigoda za očuvanje našega zajedničkog doma.

„Sadašnje obveze koje su države preuzele u svrhu ublaživanja i prilagođivanja klimatskim promjenama vrlo su daleko od onih doista potrebnih kako bi se postigli ciljevi određeni Pariškim sporazumom o klimi“, napisao je te podsjetio da su brzo stupanje na snagu sporazuma, te poduzete inicijative i nastojanja u utvrđivanju boljih načina za njegovu primjenu, pokazali veću svijest raznih čimbenika međunarodne zajednice o važnosti i potrebi za suradnjom u izgradnji našega zajedničkog doma, prenosi Vatican News.

Međutim, Papa upozorava također da je, nakon četiri godine, ta svijest još uvijek prilično slaba i nesposobna dati prikladne odgovore na snažan osjećaj potrebe za brzim djelovanjem koji proizlazi iz znanstvenih podataka koji su nam na raspolaganju. „Sadašnja istraživanja pokazuju koliko su riječi daleko od konkretnih akcija. Trebali bismo se ozbiljno upitati postoji li politička volja da se pošteno, odgovorno i hrabro namijene veći ljudski, financijski i tehnološki resursi kako bi se ublažile negativne posljedice klimatskih promjena, te kako bi se pomoglo siromašnijem i ranjivijem stanovništvu koje je najviše pogođeno.

„Potrebna je jasna politička volja, sposobna usmjeriti financijska i gospodarska ulaganja na područja koja uistinu čuvaju uvjete za život dostojan ljudskoga roda na zdravom planetu, i to za danas kao i za budućnost. Pozivajući na razmišljanje o izazovu koji se nalazi pred svima nama. Moramo iskoristiti tu priliku kroz naše odgovorno djelovanje na gospodarskom, tehnološkom, društvenom i odgojnom području, dobro znajući da je naše djelovanje međuovisno“, istaknuo je Papa te na kraju napomenuo kako ne smije na mladima ostati zadaća da na sebe preuzmu probleme koje su potaknule prethodni naraštaji. „Imamo se zauzeti kako bismo im pružili dobru i dostojnu budućnost“, želja je pape Franje.

KT