Prikupljanje pomoći za stradale u potresu pokrenuto i u Norveškoj


Hrvatska zajednica u Norveškoj je mala i ima samo 230 članova, ali ih to nije spriječilo da do sada skupe 130 000 kruna (12 500 eura) pomoći za Sisačko-moslavačku županiju.

"Gotovo istovremeno kako smo saznali za potres u Hrvatskoj zajednici smo pokrenuli akciju pod nazivom Norveška za Petrinju. Putem FB-grupa Hrvatska zajednica u Norveškoj, Hrvatice i Hrvati u Oslu te Hrvati u Norveškoj poslali smo poziv za pomoć stradalima. Stotinama SMS-poruka i telefonskih poziva pokušali smo doprijeti i uključiti u akciju skoro sve Hrvate i prijatelje Hrvatske", objasnila je iz Norveške predsjednica Hrvatske zajednice Terezija Turkalj.

Pomoć se namjerava usmjeriti prema potrebitima u Sisačko-moslavačkoj županiji čim se prikupi više informacija iz Hrvatske kome je i za što novac potreban.

"Hrvatska zajednica u Norveškoj je mala zajednica koja broji 230 članova, ali je izrazito velikoga srca. Meni je kao predsjednici posebno drago da smo uspjeli učiniti bar nešto za naše ljude i Hrvatsku u ovom surovom trenutku", dodala je Turkalj, javlja Hrvatski svjetski kongres.

U Norveškoj je akciju prikupljanja pomoći potresom stradalim područjima u Hrvatskoj pokrenula i tamošnja Hrvatska katolička misija.

Naposljetku, važno je prisjetiti se da je Hrvatska zajednica u Norveškoj pomogla Hrvatskoj i nakon prvog potresa koji je pogodio Zagreb u ožujku 2020. kada su u humanitarnoj akciji prikupljena sredstva kojima je kupljen CTG aparat za Petrovu bolnicu to jest odjel za prerano rođenu djecu.

Ž.I, KT