Jordan

Prvi pastoralni posjet jeruzalemskog latinskog patrijarha Jordanu


Latinski patrijarh Jeruzalema, nadbiskup Pierbattista Pizzaballa, OFM, boravi u Jordanu u dvotjednom pastoralnom pohodu, što je njegov prvi posjet ovoj državi otkako je 24. listopada 2020. imenovan poglavarom latinske Crkve u Svetoj zemlji.

Dva dana po dolasku u Amman, kako prenosi Vatican News, nadbiskup Pizzaballa je 9. siječnja 2021. predvodio tradicionalno hodočašće na mjesto Isusova krštenje na rijeci Jordanu te predslavio misu u Crkvi krštenja. Zbog koronavirusa nije bilo sudjelovanja širih masa nego je svečanost izravno prenošena putem interneta.

Među nazočnim dužnosnicima bili su poglavari i predstavnici mjesnih katoličkih Crkava i drugih kršćanskih Crkava, biskup Mauro Lalli, otpravnik poslova Nuncijature u Jordanu i glavni tajnik jordanskog Ministarstva turizma, Imad Hijazin.

Susret s kraljem Abdullahom

Potom se 10. siječnja latinski patrijarh Jeruzalema virtualno susreo s jordanskim kraljem Abdullahom, čuvarom islamskih i kršćanskih svetih mjesta u Jeruzalemu, koji je čestitao nadbiskupu Pizzaballi na nedavnom imenovanju. Tijekom susreta kralj je pohvalio jordanske duboko ukorijenjene veze s papom Franjom i Svetom Stolicom, ističući njihovu zajedničku posvećenost miru i umjerenosti nasuprot nasilju. Također je ukazao na važnu ulogu Latinskoga patrijarhata i ostalih Crkva u Jeruzalemu u promoviranju jedinstva među Jeruzalemcima, što je, kako je rekao, ključ međureligijskoga sklada i za očuvanje povijesnoga i pravnoga „statusa quo“ u Svetom gradu.

Susret s lokalnim svećenicima

Prema katoličkoj arapskoj web stranici Abouna.org, 11. siječnja, patrijarh Pizzaballa susreo se s grupom lokalnih svećenika na videokonferenciji. U susret je uveo biskup William Shomali, vikar Latinskoga patrijarhata za Jordan. U svom obraćanju patrijarh Pizzaballa govorio je o pastoralnim planovima, koji obuhvaćaju, između ostalog, uključivanje svećenika i laika zajedno u pastoralne aktivnosti Patrijarhata. O tome su dalje razgovarali svećenici tijekom susreta. Patrijarh je sa svoje strane naglasio spremnost da zajedno sa svim svećenstvom radi na poboljšanju pastoralnih, kulturnih, duhovnih i humanitarnih službi institucija Patrijarhata.

Nadbiskup se 12. siječnja susreo sa svećenicima i crkvenim pravnicima koji rade na Latinskom crkvenom sudu u Ammanu i bio informiran o njegovim aktivnostima.

Također je posjetio vodstvo škola Patrijarhata u Jordanu, gdje je bio upoznat s njihovom trenutnom situacijom i budućim perspektivama, te ured Financijskog odbora Latinskog vikarijata u jordanskom glavnom gradu.

Posjet nadbiskupa Pizzaballe Jordanu završit će 21. siječnja.

KT