Južni Sudan

Prvi puta utihnut će oružje svih sukobljenih strana


Na susretu u organizaciji ekumenske Zajednice sv. Egidija u ponedjeljak 13. siječnja u Rimu, prvi puta predstavnici Vlade Južnog Sudana i svih oporbenih skupina postigli su dogovor o općem prekidu vatre u toj afričkoj zemlji.

Glavni tajnik Zajednice sv. Egidija Paolo Impagliazzo s predstavnicima Južnoga Sudana Foto: Vatican Media

Glavni tajnik Zajednice sv. Egidija Paolo Impagliazzo s predstavnicima Južnoga Sudana Foto: Vatican Media

Prekid vatre trebao bi stupiti na snagu u prvim minutama srijede 15. siječnja. U to će prvi puta biti uključene i skupine koje nisu potpisale sporazume iz prosinca 2017. i rujna 2018. godine, istaknuo je glavni tajnik Zajednice sv. Egidija Paolo Impagliazzo. Potpisnici su se također obvezali da će omogućiti pristup humanitarnoj pomoći iz inozemstva, što je vrlo značajno u ovom trenutku koji prijeti nestašicom hrane, ističe se u priopćenju, javlja Vatican News.  

Predstavnici Vlade predsjednika Salve Kiir Mayardita i različitih oporbenih skupina od nedjelje 12. siječnja razgovarali su u sjedištu Zajednice sv. Egidija u rimskoj četvrti Trastvere. Vođe izaslanstava Vlade Barnaba Marial Benjamin i oporbe Pagan Amum Okiech, zahvalili su papi Franji i canterburyjskom nadbiskupu Justinu Welbyju, kao i cijeloj kršćanskoj zajednici za njihovo zauzimanje za mir u Južnom Sudanu.

Marial je posebno podsjetio na gestu pape Franje iz travnja 2019. kada je u Vatikanu na koljenima molio vođe sukobljenih strana za mir i poljubio im stopala.

KT