Vatikan

"Sinoda je prigoda za otvaranje dijaloga između Crkve i mladih"


XV. Redovna opća skupština Biskupska sinoda „Mladi, vjera i razlučivanje zvanja“ započela je 3. Listopada i održava se 25 dana tijekom listopada, a u njezinu radu sudjeluje 266 sinodskih otaca.

O tom značajnom događaju za Katoličku Crkvu progovorio je dotajnik Sinode biskup Fabio Fabene. Prema njegovim riječima, Sinoda je prigoda za otvaranje dijaloga između Crkve i mladih.

„Bit će to dani napornoga rada, rasprave i dijaloga kako bi se Crkva mogla ponovo oduševiti za naviještanje evanđelja. To je tema koju je papa Franjo htio, a odnosi se na sve mlade u svijetu, nitko nije isključen. Pozvani smo otkriti kakve su njihove potrebe i motivacije, moramo se suočiti s njihovom stvarnošću kako bismo našli način kako naviještati evanđelje današnjim mladima koji su otvoreni duhovnosti i evanđelju, osobito zato što im pomažu naći smisao života“, rekao je biskup Fabene, javio je Vaticannews.

Podsjetio je kako se Sinoda pripremala od siječnja 2017. kroz internetski upitnik, jedan seminar i predsinodskim skupom na kojem je u Vatikanu sudjelovalo 300 mladih. „Na taj je način Božji narod stvarno postigao sklad sa Sinodom biskupa, svi su dali svoj doprinos koji se kasnije očitovao u pripremnom dokumentu Instrumentum Laboris. Istinska novost Sinode bila je upravo taj predsinodalni susret, jer je prvi put Crkva pokušala pažljivo slušati one koji će biti istinski protagonisti Sinode, a to su mladi“, naveo je dotajnik Sinode.

Spomenuo je i kako je 17. rujna objavljen dokument pape Franje Episcopalis communio, a ova će Sinoda biti prva koja će ga primijeniti. „Glavna novost je Apostolska konstitucija koja uključuje Biskupsku sinodu u sinodalnost Crkve. Dakle, opisuje kakav je put Sinode. Najprije mora biti pripremni dio, zatim dolazi slavlje, odnosno prava skupština, i na kraju provedba koja će pomoći biskupskim konferencijama ostvariti upute koje će dati Papa. Istina je da su se danas mladi udaljili od Crkve, ali često je bila Crkva ta koja se udaljila od njih. Sinoda je prigoda za ponovno otvaranje dijaloga između Crkve i mladih, jer Crkva ih treba zbog svoje sadašnjosti i budućnosti“, zaključio je biskup Fabene, prenio je Vaticannews.

KT