Skupina vjernika u Njemačkoj odbacuje Sinodalni put


Birgit Kelle, glasnogovornica njemačke laičke skupine "Neuer Anfang" ("Novi početak") u intervjuu za EWTN "Noticias" od 29. svibnja izjavila je kako članovi te skupine odbijaju sinodalni put koji je pokrenula Crkva u Njemačkoj jer žele "ostati katolici".

Ova laička inicijativa pokrenuta je 2021., kada su biskupi i razni laički poglavari u Njemačkoj već krenuli kontroverznim sinodalnim putem.

Kelle je za EWTN Noticias rekla kako njezina udruga nastoji podignuti glas, fokusirajući se "na istinski novi početak u Njemačkoj" budući da predstavljaju "mnoge pravovjerne katolike koji su zabrinuti zbog Sinodalnog puta i njegovih odluka".

Glasnogovornica Novog početka također je istaknula kako su "službenici laici koji su bili dio Sinodalnog puta imenovani da predstavljaju "normalne' laike, ali oni to ne čine." Objasnila je kako "normalni" vjernici koji su redovito nedjeljama u crkvama nisu uključeni u ovaj proces te se njihov glas nije čuo.

"Stoga nismo 'protiv nečega', nego pokušavamo 'educirati o nečemu' na temelju onoga što Isus naučava i posebice na temelju jedinstva Katoličke Crkve”, kazala je dodajući kako ne slijede odluke i smjernice Sinodalnog puta "jer želimo ostati katolici".

Kelle se požalila kako rasprava, odluke i dokumenti Sinodalnog puta potvrđuju njihove strahove da taj put ne želi reformu u Crkvi nego novi nauk Katoličke Crkve, "a to nas u Njemačkoj dovodi do razjedinjenja od Katoličke Crkve".

Ona je podsjetila da je njezina skupina u siječnju 2023. predala pismo papi Franji u kojem su izrazili svoju zabrinutost.

Kazala je također kako Novi početak održava akademske konferencije ali i posebne konferencije za svećenike jer svakodnevno susreću katolike koji ne žele provoditi Sinodalni put i njegove odluke u zajednicama, a koji su, kako je kazala, "suočeni s velikim pritiskom kada odbiju provoditi aktivnosti koje su jasno protiv katoličkog učenja".

Glasnogovornica je pozvala "Katoličku Crkvu u svijetu da intervenira u Njemačkoj".

"Želimo biti dio Katoličke Crkve u cijelom svijetu, a sada se suočavamo s biskupima i dužnosnicima laicima koji odbijaju sve naše prigovore na ono što je protiv Rima, Pape i Vatikana", rekla je Kelle, a kako prenosi CNA.

Podsjetimo, u organizaciji Središnjeg odbora njemačkih katolika (ZdK) i Njemačke biskupske konferencije 2019. započeo je Sinodalni put koji je u međuvremenu odobrio mjere za uključivanje rodne ideologije u katoličko učenje, ređenje žena, blagoslov homoseksualnih zajednica, normalizaciju laičkog propovijedanja na misi i zahtjev da Vatikan "preispita" disciplinu svećeničkog celibata.

J.M., KT