Susret hrvatskih ministranata i malih misijskih zborova u Švicarskoj


Na duhovski ponedjeljak, 10. lipnja, održan je u Maltersu pored Luzerna 17. Cromin – raspjevani i razigrani susret ministranata, članova malih misijskih zborova, njihovih obitelji i drugih hrvatskih vjernika.

Oko 700 ministranata i najmlađih članova misijskih zajednica zajedno sa svojim roditeljima i voditeljima preplavilo je, unatoč kiši, ovo malo švicarsko mjesto molitvom, pjesmom, mladenačkom radošću i šarenilom misijskih majica i sportskih dresova.

Domaćin fra Branko Radoš, voditelj HKM Luzern i koordinator hrvatskih katoličkih misija u Švicarskoj, poželio je svima dobrodošlicu i pozdravio predstavnike švicarskih crkvenih i civilnih institucija. Prvi puta, na Crominu je pozdravio i poželio posebnu dobrodošlicu dr. Tomislavu Markiću, nacionalnom ravnatelju Dušobrizništva za Hrvate u inozemstvu.

Susret je započeo svetom misom koju je predslavio fra Antonio Šakota iz HKM Zürich, uz koncelebraciju ostalih voditelja hrvatskih katoličkih misija u Švicarskoj.

Nakon svete mise uslijedio je koncert malih misijskih zborova. S po dvije skladbe nastupili su zborovi: Božji slavuji - Ticino, pod vodstvom fra Slavena Mijatovića; Mir i dobro - Bern, pod vodstvom Nikoline Pinko Behrend; Anđeli svjetla - Basel, pod vodstvom Marije Marušić; Sv. Tarzicije - St. Gallen, pod vodstvom Jelene Kučak Vujnović; HKM Aargau, pod vodstvom Slavke Minarski; Sv. Ante - Zürich, pod vodstvom s. Zore Jazo i Trubaduri sv. Franje - Luzern, pod vodstvom s. Ana Marije Biško.

Popodnevni program je nastavljen na sportskim terenima gdje su se najmlađi članovi misija natjecali u nogometu manjih i većih ekipa te trčanju. Uz igru, pjesmu i prigodna domaća i tradicionalna jela, druženje je nastavljeno do večernjih sati.

Zahvalni Bogu na darovanoj prigodi, domaćinima na izvrsnoj organizaciji, obogaćeni s bar još pokojim sportskim trofejom i iznad svega s velikim duhovnim iskustvom i bratskim druženjem, svi sudionici su se uputili svojim domovima, svjesni da narod, obitelj i civilizacija koja cijeni ćivot, prihvaća djecu i mlađe generacije s poštovanjem - ima i svoju budućnost.

Fra Vine Ledušić/ KT