Susret hrvatskih pastoralnih djelatnika SAD-a i Kanade


Ovogodišnji pastoralni susret hrvatskih svećenika, redovnika i redovnica SAD-a i Kanade održan je od 9. do 12. listopada u Clevelandu, u saveznoj američkoj državi Ohio.

Domaćin susreta bila je Hrvatska katolička župa Sv. Pavla, zajedno s svećenicima koji tu pastoralno djeluju Mirkom Hladnim i Zvonkom Blaškom

Na susretu se okupilo 22 pastoralnih djelatnika sa sjevernoameričkog kontinenta.

Moderirao je vlč. dr. Tomislav Markić, ravnatelj Dušobrižništva za Hrvate u inozemstvu, u organizaciji dvojice delegata inozemne pastve na sjevernoameričkom kontinentu: fra Nikole Pašalića, delegata za SAD, i mons. Ivana Vukšića, delegata za Kanadu.

Nakon dobrodošlice župnika i uvodnih riječi delegata, susret je 9. listopada započeo u dvorani župe Sv. Pavla molitvom Večernje i uvodnim predavanjem dr. Markića.

Vlč. Horvat, upravitelj župe Naše Gospe Kraljice Hrvata u Torontu, održao je također dva izlaganja u kojima je govorio o važnosti teme molitve u Lukinu evanđelju.

Fra Tomislav Pek, župnik Hrvatske katoličke župe Sv. Nikole Tavelića u Montrealu, kratko se osvrnuo na ovogodišnji Mladifest u Vancouveru, kao i na Mladifest što će se sljedeće godine održati u župi Hrvatskih mučenika u Mississaugi. Odlučilo se također da će se Mladifest 2019. održati u Montrealu.

Kraj susreta bio je posvećen tekućim pastoralnim pitanjima u Kanadi i SAD-u, a posljednje poslijepodne bilo je posvećeno razgledavanju Clevelanda. Sva su predavanja bila popraćena diskusijom, a završna je rasprava urodila odabirom budućeg domaćina i mjesta sastanka, koji će se održati u Kanadi, u Torontu, u župi naše Gospe Kraljice Hrvata od 8. do 11. listopada 2018.

KT