Vlasti u Nikaragvi zabranile križne putove i izviđače


U jeku progona građanskih struktura u Nikaragvi, tamošnji režim ukinuo je izviđače i zabranio stotine procesija križnog puta.

Foto: ACN

Foto: ACN

Kako je prenijela IKA, prema navodima različitih medija, 19. veljače, režim je ukinuo pravni status nacionalnom savezu izviđača i nekolicini drugih nevladinih udruga. Režimski list La Gaceta objavio je tijekom vikenda da izviđački savez nije pravodobno predao financijsko izvješće. Na sličan način zabranjeno je djelovanje i pripadnicama redovničke zajednice Fraternidad Misioneras del Fiat de Maria, kao i trima kršćanskim zajednicama i Rotary klubu, a zatvoreno je i jedno sveučilište. Vlasti su zaplijenile njihovu imovinu.

Nacionalni izviđački odbor sukladno naredbi vlasti otkazao je sve aktivnosti proteklog vikenda, „sa ili bez odore, u cilju zaštite naših mladih članova“.

Izviđački savez tvrdi da je prije toga poduzeo sve moguće napore kako bi spriječio taj vladin potez, ali bez uspjeha. Nikaragvanski izviđači sada u suradnji sa svjetskim izviđačkim vodstvom u Švicarskoj traže zamjenske oblike djelovanja, kako bi „i dalje vršili poslanje izviđačkog pokreta u Nikaragvi u skladu sa zakonskim odredbama“.

Slično kao izviđače, koji u Nikaragvi imaju tradiciju dugu 107 godina, vlada predsjednika Daniela Ortege i potpredsjednice Rosario Murillo ukinula je od kraja 2018. ukupno 3 230 udruga, najčešće pod optužbom „pranja novca“.

Crkvene aktivnosti u Nikaragvi krajnje su ograničene i pod nadzorom agenata. Aktivistica za ljudska prava Martha Patricia Molina, koja živi u izbjeglištvu, izvijestila je na platformi X da je 16. veljače otkazano više od 400 procesija križnog puta u Nikaragvi. Samo u nekim biskupijama vlasti su dale dopuštenje za križni put i to u ograničenom obliku. Molina je izjavila kako „zločinačka diktatura čak ni u korizmi ne popušta u mržnji prema Katoličkoj Crkvi“.

Deseci svećenika, među kojima su i biskupi Rolando Alvarez i Isidro Mora, u proteklim su mjesecima prognani iz zemlje. Pomoćni biskup Manague Silvio Baez, koji je prije pet godina natjeran na bijeg u Floridu, izjavio je: „Post je više od neuzimanja jela. To znači da život pod nekim jarmom ne prijeđe u naviku. To znači kritizirati nepravdu i boriti se protiv ugnjetavanja“.

J.P., KT