Riječ za život

Bogato siromaštvo


Zanimljiv je obrat koji se dogodio s Kristom glede pogleda na bogatstvo. U Izraelu je bogatstvo bilo znak Božjeg blagoslova. Krist na svakom koraku veliča siromaštvo. Prvo mu je blaženstvo ono: „Blago vama siromasi!“

Foto: Pixabay

Foto: Pixabay

Piše: Bazilije M.

I Krist se osiromašio. Ušao je u izrazito siromašnu obitelj i živio krajnje siromašno. One koji su htjeli ići za Njim pozivao je da se odreknu bogatstva i nose križ siromaštva.

Znamo da u Njegovo vrijeme nije bilo mnogo bogataša, a velika većina naroda je živjela poprilično siromašno. Stalno su harali ratovi i bolesti. Pogled na nepregledno more siromaha koji su ga okruživali nije ga naveo da rekne neku pohvalu na račun bogatstva. U jednoj prispodobi govori o zavodljivosti bogatstva. A najveću je pohvalu rekao onoj udovici koja je ubacila u hramsku riznicu posljednji novčić. Nikada ga nismo čuli da govori o zavodljivosti siromaštva i da siromasima sugerira bogaćenje.

Danas je pred našim očima najčešće ogoljen do kraja jer ga viđamo uprizorena na Križu. Scena polaganja u grob još je drastičnija. Nakon uskrsnuća najčešće ga prikazujemo samo s jednom togom prebačenom preko gologa tijela. Ostao je, gledajući ljudski, siromah. Nije se pojavio u zlatnoj kočiji. Skromno je blagovao sa svojim učenicima ne dajući im nikakvo bogatstvo. Jedino što im je obećao jest Sila odozgor. Duh Sveti.

Obogaćenje Duhom Svetim napravilo je čudo – zajedništvo dobara. Nitko nije oskudijevao. Nitko nije preobilovao.

U pustinji mu je đavao nudio sva kraljevstva svijeta i njihova bogatstva. On je to odbio. Odbio je do smrti i uskrsnuća.

Njegovi učenici nikada se ne mogu dobro osjećati u bogatstvu. Uvijek su pozvani na bogato siromaštvo. Dostojanstveno. Duhovsko. Zajedničarsko. Uvijek su pozvani da se dragovoljno osiromašuju i bogate u Bogu. „Ne možete služiti Bogu i bogatstvu!“

Siromaštvo je neugodno, ali bogataši su često neugodni. Siromaštvo nas čini pristupačnima. Spontano smo bliži ljudima. Zamislimo da je Krist putovao kočijom po Galileji, kako bi mu toliki siromasi pristupali? Kako bi mogao navijestiti Radosnu vijest siromasima?

Pokojni češki kardinal Tomaš Špidlik (1919. – 2010.) živio je siromašno i umro kao siromah. U jednom je razgovoru rekao da nikada nije imao bogatstvo (doživio je progonstvo jer su ga komunisti izbacili iz Češke), ali je imao duhovnu braću i prijatelje po cijelom svijetu. Oni su bili njegovo bogatstvo. Duh Sveti ih je ujedinio i nitko nije oskudijevao.