Zaustavi se, čovječe

Je li osam milijardȃ previše?


Čini se da višak nije osam milijardȃ ljudi, nego onih 3 311 milijardera čiji broj trostruko brže raste nego prirast svjetskog pučanstva. Jer neki od onih osam milijardȃ mogli bi preživjeti da im je samo poneki, pa i jedan jedini, dolar na dan.

Wilfrid Stinissen: „Bog nije stvorio ni jednoga čovjeka previše.“

Wilfrid Stinissen: „Bog nije stvorio ni jednoga čovjeka previše.“

Piše: Anto Orlovac, Katolički tjednik

Ovih dana Ujedinjeni narodi objaviše da od 15. studenoga 2022. ovom Zemljom hoda osam milijardȃ ljudi. Ma nije baš da svi hodaju; neke još voze u dječjim kolicima, neke nose u naručju, ali tih je u našim krajevima sve manje. Istina je, neki se, nažalost, kreću u invalidskim kolicima, a drugi leže nepokretni u svojim posteljama. Ali hoće živjeti i vole život. Eto, osam nas je milijardȃ. Ne rekoše koliko nas je muških, ženskih, transrodnih ili neopredijeljenih. To je i manje važno jer ovdje je naglasak na tome da svi oni (mi) jedu (jedemo). Koji ne jedu, gladuju. A ne bi morali. I postaviše pitanje u tim vijestima: Je li to previše za Zemlju? Može li ona to prehraniti. Evo samo jednog od mnogih naslova Svijet ima osam milijardi stanovnika, što stvara brojne probleme. Time se zapravo već sugerira odgovor da jest. Doista, je li osam milijardȃ ljudi previše za Zemlju?

Radoznalost me zagolica pa „upitah“ sveznajući Google koliko danas ima milijardera na Zemlji. Ne milijunaša, pogotovo ne onih koji bi to htjeli postati kod popularnog i duhovitog Tarika s Hrvatske televizije, koji bi, da i odgovore na 15. pitanje, dobili samo milijun kuna, a i to se, koliko se sjećam, do sada samo jednom kandidatu posrećilo. Ma kakvih kuna! Riječ je o dolarima. A kune se i u Hrvatskoj ukidaju. Odmah dobih rezultat na ekranu: tih dolarskih milijardera točno je 3 311! Tri tisuće tri stotine i jedanaest milijardera! Svaki ima najmanje milijardu dolara, a većina od njih još puno više. Stoji da su oni sebi nagomilali bogatstvo od 11,8 trilijuna dolara. Podatci su svježi. A što je to trilijun? Ne pitajte me, slab sam matematičar, meni od tih brojki dođe vrtoglavica. A kakva tek vrtoglavica hvata one milijarde Zemljinih stanovnika koji gladuju pa im se „manta“ od slabosti, upravo zato jer ovih 3 311 imaju te silne milijarde, pa ukupno dostigoše i trilijune. Još nešto Google zna: populacija (čitaj: broj) milijardera se u prošloj, 2021., godini povećala za 3%, a njihovo bogatstvo čak za 18%.

A onda pogledah da vidim koliki je godišnji prirast svjetskog stanovništva. Nađoh podatak njemačke zaklade za stanovništvo prema kojoj svjetska populacija, dakle broj stanovnika na cijelomu svijetu, sada raste za 1,09% godišnje, s tendencijom daljnjeg pada toga porasta.

I sad, ako meni postavite pitanje iz naslova: Je li osam milijarda previše?, odgovaram da nije. Zemlja to može prehraniti pri pravednijoj raspodjeli dobara koja je dobri Bog stvorio za sve ljude. Za sve, ne samo za milijardere! Meni se čini da višak nije tih osam milijardȃ (ljudi), nego onih 3 311, čiji broj trostruko brže raste nego prirast svjetskog pučanstva, a koji raspolažu onim trilijunima (dolara). Jer neki od onih osam milijardȃ mogli bi preživjeti da im je samo poneki, pa i jedan jedini, dolar na dan! Pada mi na pamet misao sjajnog duhovnog učitelja Wilfrida Stinissena koji reče: „Bog nije stvorio ni jednoga čovjeka previše.“

P. S. A ovdje uopće ne dotičem pitanje, koje nije nimalo nevažno, naime, kako su oni uopće došli do tih trilijuna. I na čiji račun. Što se vama čini? Nije li tu potrebno puno više pravednosti i solidarnosti? I malo manje trošenja tih silnih bogatstava u ubojito oružje (sjetimo se Ukrajine!), a puno više u hranu. A nekako bi mi bilo žao i tih milijardera kad bi morali te svoje silne milijarde kao novčanice osobno prebrojiti; tako bi se smorili, pa bi možda i odustali. I neka mi bude dopušteno citirati jednog jednostavnog čovjeka „iz naroda“ koji reče: „Pa i kralj može samo jedan ručak pojesti i samo jedne hlače odjenuti.“

Zato, dobro došao/došla, osammilijarditi stanovniče Zemlje! Gdje čeljad nije bijesna, ni kuća nije tijesna, zar ne?