Riječ za život

Nasilje gurnuto niz liticu


U prvom inauguracijskom nastupu izbjegao je biti strmoglavljen niz liticu, a u drugom je On gurnuo niz liticu nasilje. "Dana mi je sva vlast na nebu i na zemlji. Idite i učinite mojim učenicima sve narode. Učite ih sve što sam vam ja zapovjedio."

Piše: Bazilije M. Katolički tjednik

Kod nekih političkih proglasa zna se dogoditi da onaj tko proglas donosi, izabire mjesto i vrijeme gdje će i kada to napraviti. Netko tko hoće govoriti o zdravstvu, izabere bolničko dvorište za mjesto proglasa. Netko tko želi proglasiti borbu protiv nekoga zakona, izabire nadnevak kada je taj zakon donesen, i tako redom.

S tim ključem možemo gledati i na Kristov nastup u Nazaretu. On je izabrao da Njegov inauguracijski nastup bude upravo u mjestu gdje je Njegova obitelj i rodbina, njegovo selo. Pokušajmo iz toga iščitati Njegovu poruku. Prvo je čudo napravio za vrijeme svadbe, pa iz toga razaznajemo da je došao obnoviti ljubav. On je ljubav. Svijet je stvoren iz ljubavi. Svi smo osuđeni na ljubav. I svi smo osuđeni na krivu ljubav. Nedovoljnu. Patološku. Brak je slika ljubavi Krista i Crkve. Boga i duše. Veliko otajstvo. Čudo kod sklapanja braka puno nam govori. Tko ima uši da čuje, neka čuje, a tko ima oči da vidi, neka vidi.

U Nazaretu je izrekao Svoj proglas, program. Program je uspostavljanje godine milosti. Obogaćenje siromaha, vraćanje vida slijepima, oslobođenje potlačenih. A gdje ima najviše potlačenosti i sljepila? U obitelji, kod rodbine i u maloj sredini. Svo nasilje svijeta započinje iz obitelji. U obitelji su slijepi afekti. U obitelji je duhovno siromaštvo. U obitelji su bezbrojni dugovi. Godina milosti Gospodnje znači opraštanje svih dugova. A to je uspostava novoga svijeta. Pravednoga. Slobodnoga.

Uzalud su sve političke i ine promjene ako se ne promijeni pojedinac i njegova najuža sredina. Zlo se širi  u krugovima.

Znamo da je Kristov inauguracijski nastup završio nasiljem. Zgrabili su ga njegovi mještani, izveli na rub grada i htjeli strmoglaviti niz liticu. On im je izmakao, ali ga je nasilje zgrabilo u Jeruzalemu. Ubilo ga je i On je uskrsnuo. Nakon uskrsnuća se ponovno vratio u Galileju i započeo uspostavu godine milosti. Rušenja potlačenosti. Dokidanje nasilja. Prosvjetljenje. Najprije u srcu jednoga čovjeka, a onda u njegovoj najužoj sredini, počevši od braka i obitelji. Normalno, to se širi u krugovima i na šire društvo. Ono je tek na trećem katu.

U prvom inauguracijskom nastupu izbjegao je biti strmoglavljen niz liticu, a u drugom je On gurnuo niz liticu nasilje. "Dana mi je sva vlast na nebu i na zemlji. Idite i učinite mojim učenicima sve narode. Učite ih sve što sam vam ja zapovjedio." To im je rekao u Galileji gdje je zapovjedio: "Ljubite svoje neprijatelje!" A ta ljubav uspostavlja istinsku godinu milosti Gospodnje. Dokidanje svih dugova.

To Krist čini snagom Duha Svetoga koji je na Njemu i koji ga pomaza.