Nenametljivo kucanje


Neke stranice knjige "Isus iz Nazareta" odsijevaju posebnom ljepotom istine. Na 215. stranici papa Benedikt XVI. obrađuje Pilatovo pitanje: Što je istina?

Piše: Bazilije M., Katolički tjednik

Pilat ima vlast i moć. Ako ne postoji istina, ili ako se do nje ne može doprijeti, onda jedino ostaju vlast i moć. Tako je bilo onda, a tako i danas. Bez istine nema razlike između dobra i zla. Dobro i zlo nisu činjenice koje se mogu pročitati u genima ili u običajima. Postoji istina dobra i istina zla. Bez istine se potpuno razbija dobro i zlo, a time se razbija ljudski svijet. Sve je dopušteno. Sve je prepušteno okolnostima i dogovorima. Na kraju sve je prepušteno sili vlasti. Pilatu.

Prema jednoj, anđeoski jasnoj, izreci Sv. Tome Akvinskog istina je sâm Bog, ipsa summa et prima veritas. Jedina, puna i prva istina je Bog. Sad nastaje problem. U svijetu se vrte istina i laž, dobro i zlo. A Bog je skriven. Bog boravi u svjetlu nedostupnom! Možda su onda u pravu oni koji govore da je istina nepristupačna?

Tako bi moglo biti da Bog nije tu, pred Pilatom. Bog je ušao u povijest. Postao ja Emanuel. S nama Bog. Tako spoznaja istine ovisi o spoznaji Isusa Krista. On je Istina!

Ponovo nastaje problem. Krist Uskrsli se ukazao samo nekolicini učenika. On Uskrsli je uhvatljiv i neuhvatljiv. Učenici Ga ne mogu zadržati. Prolazi kroz vrata. Pojavljenje se i nestaje. Nije objekt. Ne može Ga se svesti na predmet svoga uma.

Svima nam ostaje pitanje: Gospodine, zašto se nisi svima pokazao kao Živi, Vječni, Istiniti? Zašto si se skrio među tu malu, zbunjenu, skupinu učenika?

Odgovor je u Božjoj logici. Bog je ponizan. On se ne nameće. On je ljubav. Sloboda. On nenametljivo kuca na srca ljudi. On se pokazuje onima koji Ga čekaju. Sada Ga dotičemo po Njegovim neznatnim učenicima. Po kerigimi. Po njihovoj međusobnoj ljubavi. Po njihovom svjedočenju! Strašno je to za one koji su Njegovi učenici!

Sada je Bog dostupan svima preko razuma i vjere. Onima koji hoće vjerovati. Bog čovjeka oslobađa od sirove sile vlasti. Slučaja. Običaja. Društvenih dogovora. Raspeti je istina, svi su ostali u krivu. Ljubav je istina, sve je ostalo krivo.

Raspeti i Uskrsli nas sve poziva na obraćenje da živimo u istini! On stoji na vratima i kuca. Ručka je s naše strane.