Riječ za život

Nezaslužena i zaslužena ljubav


Budući da samo se naviknuli zarađivati ljubav, spontano se događa da onu nezasluženu odbijamo ili je zanemarujemo. Ne puštamo se voljeti čisto onako. Neugodno nam je. Čim nam netko učini neko spontano dobro, mi osjećamo dužnima to uzvratiti.

Piše: Bazilije M.

Pun je svijet nezaslužene ljubavi. Dok smo bili maleni to nam je izgledalo naravno. Uopće se nismo brinuli što tu nezasluženu ljubav obilno primamo. Roditelji su umirali za nas i to je normalno. I naši nastavnici su se trudili oko nas. I susjedi. Rođaci. No, s vremenom smo počeli zasluživatiljubav. I ta zaslužena ljubav nam se omilila.

Učinilo nam se da je bolje imati takve ljubavi nego one od prije. I dogodio se obrat. Naviknulismo se na zasluženu ljubav. Sada nam se čini neprirodno kada nam netko pristupa bez interesa, jer smo mu jednostavno dragi i jer nam želi iskazati ljubav bez posebna razloga.

Međutim, budući da samo se navikli zarađivati ljubav, spontano se događa da onu nezasluženu odbijamo ili je zanemarujemo. Ne puštamo se voljeti čisto onako. Neugodno nam je. Čim nam netko učini neko spontano dobro, mi se osjećamo dužnima to uzvratiti i tako redom. Sumnjičimo ga i tako redom. A to nas čini krutima. Proračunatima. Sumornima. Nasilnima. Zatvorenima. Napetima. A ukoliko se dogodi da možemo malo zaslužiti ljubavi – idepresivnima. Srditima. Ogorčenima...

Kristov poziv da postanemo kao djeca može se odnositi i na to primanje nezaslužene ljubavi. A nje ima obilno i kada smo odrasli. To je ljubav djece. Ženina ili muževa ljubav. Prijateljska. Bratska-kršćanska...U svim tim ljubavnima ima i one Kristove. One čiste, s Križa. Potpuno nezaslužene. I još više, zaslužili smo batine, a dobili ljubav. A ta ljubav je spasiteljska. Ona nas ima snagu potpunopreporoditi. Nanovo roditi.Učiniti djecom. Djecom Božjom.

Onaj tko postane kao dijete i postane mu normalno primati nezasluženu ljubav spontano postane blažen u svem svom djelovanju i životu. Živi spokojno i zadovoljno. Stalno otkriva tu nezasluženu ljubav i rado ju prima. Sigurno, živi i u zasluženoj, ali mnogo manje. A najmanje živi zahtijevajući ljubav drugih. Toliko ga ispunja nezaslužena ljubav da nema potrebe zahtijevati tuđu ljubav, pa nitizahtijevatiBožju.

Blago onima koji postanu kao djeca, njihova je Ljubav!