Riječ za život

Probodena noga na zemaljskoj kugli


Svijet je raj u svemiru. Lijep je da je nemoguće zamisliti nešto ljepše. Privlačan je do ludila. Pruža nam milijun užitaka i naslada. Pa ipak, nije to ljepota koja nas do kraja opija i zanosi. U ljepoti ovoga svijeta krije se i puno rugoba.

Tko zaviri u jednu od mnogobrojnih franjevačkih crkava diljem svijeta, moći će vidjeti na jednom od pokrajnjih oltara sliku jednog siromaška kojeg Krist s križa grli. Taj siromašak je Sv. Franjo. Jedna bosa noga, na kojoj krvari rana, nalazi se na zemaljskoj prašini, a druga slavodobitno stoji na zemaljskoj kugli. I ta mu je noga probodena. Koga više zanima ta slika i taj motiv, može proguglati i naći pouzdane podatke. A tko se hoće duhovno okoristiti, može malo posjediti ispred nje i upijati njezinu snagu u svoju dušu.

Ta probodena noga koja trijumfalno stoji na kugli zemaljskoj navodi nas na misao kako je jedan čovjek prezreo ovaj svijet i svu njegovu čaroliju. Taj je čovjek, još kao mladić, jako ljubio svijet. Volio je kićene haljine i lijepe djevojke. Volio je glazbu i provode. I sve ga je to ostavljalo sjetnim i praznim. Jednom je susreo Onoga tko je stvorio taj čarobni svijet i svoje srce je prepustio Njemu.

I u isusovačkim crkvama može se vidjeti Sv. Ignacije kako pod svojim nogama drži stari svijet dok mu srce čezne za onim što je gore.

Krist je rekao: „Što vrijedi čovjeku ako zadobije cijeli svijet, a svoju dušu izgubi!?“(te je riječi Sv. Ignacije šapnuo Sv. Franji Ksaverskom!) Svijet je raj u svemiru. Lijep je da je nemoguće zamisliti nešto ljepše. Privlačan je do ludila. Pruža nam milijun užitaka i naslada. Pa ipak, nije to ljepota koja nas do kraja opija i zanosi. U ljepoti ovoga svijeta krije se i puno rugoba.

Sv. Pavao kaže u Poslanici Efežanima da smo mi „izabrani prije postanka svijeta da budemo sveti i bez mane pred Njim“. U početku ne bijaše svijet, nego On. Krist. „U početku bijaše Riječ!“ Izabran znači ljubljen. U redu stvaranja mi smo stvoreni posljednji, ali smo ljubljeni prvi. Željeni smo prvi. Sve je stvoreno radi nas. Sva ljepota svijeta ima smisao u našem pogledu i ukusu. Naše duše neizmjerno nadvladavaju svijet i ono što je u svijetu. Sv. Ivan nam kaže da ne ljubimo svijet i ono što je u svijetu.

Sv. Franjo je bio zaljubljen u Krista, a kad je prezreo svijet, onda se istinski zaljubio i u svijet. U onaj nepokvareni svijet. Svijet ptica i livada. U svijet gubavaca. U svijet pomirenih ljudi.

Kada je Ana plakala što nema djece i trpi prijezir svoje suparnice, njezin joj je muž Elkana rekao:  „Nisam li ti ja vrjedniji nego deset sinova?“ Elkana je silno ljubio Anu. Ona je bila izabranica njegove duše. Kršćani nemaju prosperitet u ovome svijetu i drugi ih preziru, ali im je dovoljna Kristova ljubav. Kristov zagrljaj s križa! On nam je vrjedniji od cijelog svijeta. Prolazi obličje ovoga svijeta! Tašta je ljepota!

Bazilije M.