Put križa – omiljena korizmena pobožnost katolika


Jedno od osnovnih obilježja korizmenog vremena svakako jest pobožnost križnog puta koja je duboko ukorijenjena u hrvatskom katoličkom puku.

Riječ je o spomenu u čast Isusove muke i smrti, u kojemu vjernici kroz 14 postaja, osim uvodne i zaključne molitve, prate svoga Spasitelja u njegovim posljednjim satima života na ovoj zemlji.

Pouzdano se ne može reći kada je ova pobožnost nastala, ali vjerojatno već u prvim stoljećima kršćanstva kada su prvi hodočasnici odlazili u Jeruzalem te u Svetom gradu obilazili mjesta Isusove muke. Najzaslužniji da se Križni put proširio na cijelu Crkvu jesu braća franjevci, koji su promicali ovaj vid pobožnosti, koja je značajno zaživjela u cijeloj Crkvi u 17.-18. stoljeću.


Križni put kao pobožnost svojstvena je prije svega korizmenom vremenu te se moli zajednički obično u crkvama, ali isto u zadnje vrijeme, osobito na našim područjima nakon posljednjeg rata, sve prisutniji su i križni putovi vani, na otvorenom. U brojnim našim mjestima, osobito onima koji su stradali u nesretnom ratu, obično na brdima, napravljene su postaje križnog puta. Posljednjih godina svepristuni su i tzv. križni putovi mladih koji okupljaju veliki broj osoba koji u vremenu korizme kroz ovu pobožnost ulažući fizički napore žele postići i duhovno obogaćenje.

Vjerojatno je i sama ozbiljnost korizmenog vremena učila svoje te vjernici rado razmišljaju o Isusovoj muci i smrti. Zasigurno mnogi prateći svoga Spasitelja kroz postaje Križnog puta postaju svjesni i svojih životnih križeva te im to daje novu snagu da se s njima bore i ustraju do kraja. Posebno je važno razumjeti kako i samo spasenje dolazi po križu te nikada ne zaboraviti da nakon Velikog petka slijedi i Nedjelja uskrsnuća.