Riječ za život

Ruka osiromašiteljica i obogatiteljica


Od svih Kristovih blaženstava nekako je najpoznatije i najviše navođeno ono o siromaštvu. Blago siromasima duhom, njihovo je kraljevstvo nebesko! To je prvo blaženstvo i najviše osporavano.

Piše: Bazilije M.

Novija je povijest najjače obilježena rastom bogatstva velike većine čovječanstva i borbom protiv siromaštva. Mnogima se diže kosa na glavi kada čuje riječi: Blago siromasima!, a oni koji navode redak: Blago siromasima duhom!,najčešće to tumače u smislu intelektualne bijede i plitkosti (kao što to, recimo, čini veliki francuski književnik G. de Maupassant). Međutim, Kristove riječi najmanje se mogu okarakterizirati kao plitke. Svaka Njegova riječ nosi neizrecivu dubinu. Tako je i s ovim prvim blaženstvom.

Ono je temeljno. Ono je princip svih drugih blaženstava. Uvjet. Svako drugo blaženstvo nužno sadrži i siromaštvo duhom. Ne može netko biti čist, ako nije siromah duhom. Ne može biti mirotvorac ili milosrdan, ako nije siromah. Tko se bori za neki posjed, pa i najmanji, nesposoban je biti milosrdan. Netko će mu nešto oteti, makar poštovanje ili dobar glas, pa će biti nemilosrdan. Osuđivat će i tako redom. Tko želi posjedovati svoje tijelo, kako može imati čistoću srca? Želja za posjedovanjem tijela u njemu budi požudu, a požuda se lako pretvara u nečiste želje i misli. Ne može biti progonjen zbog Krista, onaj tko želi posjedovati sebe i svoj svijet. Ne može biti gladan i žedan pravednosti onaj tko je gladan posjedovanja ovoga svijeta. Takvoga ne zanima pravednost nego imanje, karijera, slava i tako redom.

Tko se ne osiromaši, ajme njemu. Ostaje mu prokletstvo prazne sreće. Zato čujemo: Jao, vama bogataši, imate svoju utjehu! Tješite se s plitkim bogatstvom!

Jasno nam je da je siromah duhom onaj tko duhom ništa ne posjeduje, a i koji se odrekao želje za posjedovanjem. Tko to može? Nitko od ljudi! Ali Bogu je sve moguće! Njemu je moguće čovjeka osiromašiti i obogatiti, srušiti u podzemlje i uzdići na nebesa. Blago onomu koga On osiromašuje!

Zavirim li malo u sebe lako ću vidjeti da On to radi neprestano. Evo Njegove ruke koja me ruši u podzemlje. Razara moj veliki ja. Moje planove. Moj umišljeni svijet. Moju nestvarnu poziciju. Otima mi vrijeme.

Blago onomu tko vidi Njegovu ruku osiromašiteljicu i obogatiteljicu! Već ga sada ispunja velika sreća i čekaju ga velike nagrade u kraljevstvu nebeskom. On sam će biti njegovo bogatstvo. Utjeha. Nagrada. Sreća. Posjed. Blaženi pogled. Visio beatifica.