9. svibnja

Blažena Marija Terezija od Isusa Gerhardinger


Katolička Crkva 9. svibnja spominje se blaženice Marije Terezije od Isusa koja je 1833. s dvjema istomišljenicama utemeljila redovničku zajednicu i Kongregaciju Siromašnih školskih sestara Naše Gospe (SSND).

Blažena Marija Terezija od Isusa Gerhardinger rođena je 20. lipnja 1797. u Stadtamhofu kod Regensburga u Bavarskoj (Njemačka). Krštena je istog dana kao Karolina. Bila je jedino dijete u obitelji roditelja oca Willibalda Gerhardinger i majke Franziske. Otac joj je bio brodski kapetan pa je često plovio Dunavom sve do Beča, a majka joj je pak imala osjećaj za ljude u potrebi.

Već s 15 godina postala je učiteljica u mjesnoj pučkoj školi i tu je službu vršila do svoje 36. godine života. Potaknuta i vođena regensburgškim biskupom mons. Georgom Michaelom Wittmannom, 1833. s još dvjema istomišljenicama osnovala je redovničku zajednicu i Kongregaciju Siromašnih školskih sestara Naše Gospe (SSND). Prvi samostan bio je osnovan u Neunburgu vorm Waldu. Godine 1835. Karolina je položila redovničke zavjete i uzela redovničko ime Marija Terezija od Isusa. Svoju redovničku zajednicu vodila je kao generalna poglavarica pet desetljeća. Preminula je 9. svibnja 1879. u 82. godini života u Münchenu. U to vrijeme bilo je 3 000 sestara u 166 samostana u Europi te u 125 samostana u Sjevernoj Americi.

Blaženom ju je proglasio Sveti papa Ivan Pavao II. 17. studenog 1985. u Vatikanu u nazočnosti oko 2 000 hodočasnika iz Bavarske. Grob ove blaženice danas se nalazi u crkvi St. Jakob am Anger u Münchenu gdje se svakog 9. u mjesecu u 17 sati slavi spomen-misa.

Danas u više od 30 zemalja svijeta djeluje oko 5 000 njezinih sestara.

Francisko Pavljuk/KT