5. siječnja

Sv. Gerlach


Gerlach, kojega se po crkvenom kalendaru spominjemo 5. siječnja, rođen je oko 1120. u Nizozemskoj.

Njegov život u mladenačkim danima bio je na sve nalik osim na svetost. Stekavši veliku vještinu u rukovanju oružjem bio je ponosan i bahat. Tomu je pridonijelo i lutanje od dvorca do dvorca, od turnira do turnira. Postajao je sve grublji i okrutniji da je čak dizao ruku i na rođenu majku. Kako je bio vrlo bogat uspio se dobro oženiti, ali je supruzi napravio pakao od života.

Dok je bio na jednom turniru došla mu je vijest da je supruga umrla. Ta ga je vijest toliko potresla kao i pitanje što bi bilo s njim da je njega zatekla ovako nagla smrt.

Duboko potresen doživio je obraćenje, obukao siromašno odjeću, bio izvrgnut ruglu svojih poznanika i počeo činiti veliku pokoru. Otišao je na grobove apostolskih prvaka u Rim u znak pokore i obraćenja, a sam papa Eugen III. naložio mu je vrijeme pokore od sedam godina i odlazak u Jeruzalem.

U Jeruzalemu je činio pokoru u jednoj bolnici i pomagao u dvorenju bolesnika. Nakon izvršene pokore vratio se u domovinu gdje je započeo pustinjački život: nastanio se u duplju starog hrasta.

Dane je provodio u tihom i strogom pokorničkom životu, ali se nije zadovoljio samo time, već je svakodnevno činio djela ljubavi braći ljudima. Sve je to silno djelovalo na ljude s kojima se susretao tako da je mnoge lakomislenike potaknuo na ozbiljne misli, a zalutalog vratio s krivog na pravi put.

Prema predaji nekoliko desetljeća nakon njegove smrti na grobu mu je podignut samostan, a mjesto je postalo i hodočasničko.

J.Vr.,KT