26. veljače

Sv. Paula Montal Fornes


Paula Montal Fornes rođena je 1799. u malenom priobalnom mjestu Arenysu de Maru u Kataloniji (Španjolska). Njezina obitelj bila je velika, skromna, ali izrazito pobožna.

Zbog očeve smrti, kada joj je bilo tek deset godina, bila je prisiljena početi raditi i pomagati majci pri izdržavanju braće i sestara. Radila je kao krojačica i izrađivala je čipku. Uz rad je nalazila vremena i za skrb o djeci u svojoj župi. Nikada se nije udavala jer je sebe obećala Kristu.

Kada joj je bilo 30 godina odlučila je s prijateljicom Inez Busquets otvoriti školu za djevojčice u Geroni (Figuerasu) s namjerom da svojim učenicima omogući dobru edukaciju, ali i duhovno vodstvo. Škola je imala toliki uspjeh da su uskoro ustanovile i višu, a 1846. još jednu školu.

Uvidjela je potrebu za osobljem koje će raditi prema pravilima duhovnosti te je 2. veljače 1847. ustanovila red Marijinih kćeri (poznate i kao Pobožne školske sestre). Paula je tada uzela ime Paula od sv. Josipa od Calasanza te je služila kao poglavarica reda. Papa Pio IX. je 1860. i službeno odobrio red sestara.

Do svoje smrti ova svetica je požrtvovano radila, a do danas su se škole njezina utemeljenja proširile na četiri kontinenta. Preminula je 26. veljače 1889. u Olesi de Montserratu kada joj je bilo 89 godina. Sv. Ivan Pavao II. proglasio ju je blaženom 2001.

KT