25. srpnja

Sveta Maria del Carmen Sallés y Barangueras RCM


Sveta Maria del Carmen Sallés y Barangueras svetica je koja je od malih nogu posebno štovala Blaženu Djevicu Mariju, a voljela je i apostolat Kćeri Marijinih koje su njegovale stare i bolesne.

Sveta Maria del Carmen Sallés y Barangueras rođena je u Vicu nedaleko od Barcelone 9. travnja 1848. kao drugo od desetero djece u obitelji Joséa Sallésa i Francisce, rođ. Barangueras. Godine 1856. cijela se obitelj, koja je inače bila vjernička, preselila u Manresu gdje je njezin otac dobio posao. Tako je Carmen mogao omogućiti pohađanje kolegija Družbe Marijine. Kao djevojčica posebno je štovala Blaženu Djevicu Mariju, a voljela je apostolat Kćeri Marijinih koje su njegovale stare i bolesne osobe.

Pred kipom Gospe Montserratske osjetila je poziv da se posveti i živi po primjeru Bezgrješne Djevice Marije. Otac joj to nije dopustio, nego je želio da mu se kćer uda. Tek će ga isusovac Antonio Goberna, koji je kao propovjednik došao u Maresu 1869., uvjeriti da ne priječi put kćerkinoj volji. Na njegov savjet Carmen ulazi u Institut Hermanas Adoratrices Esclavas del Smo Sacramento y de la Caritas u Barceloni i započinje novicijat. No, u studenom 1870. napustila je institut i ostala živjeti u Barceloni kod svoga brata Francisca. Tražeći svoj put, povjerila se ispovjedniku svoga brata. On ju je usmjerio na dominikanke od Navještenja u Vicu koje je 15. kolovoza 1856. utemeljio Sveti Franjo Coll. Tamo je u novicijat ušla 8. svibnja 1871., a zavjete položila u srpnju 1872. Potom je poslana u Barcelonu gdje je otvoren novi samostan u kojemu je ona postala prioricom. Vremenom je došla u sukob sa svojom redovničkom upravom te je 28. prosinca 1891. s još pet sestara zatražila od biskupa Vica dispenzu od zavjeta poslušnosti i siromaštva. Budući da se on nije smatrao zaduženim za to, Carmen se utekla Rimu. Čekajući odgovor, u međuvremenu ona i ostale sestre otpuštene su iz instituta 6. travnja 1892.

U rujnu iste godine ona i tri istomišljenice odlaze prvo u Antequeru (Malaga), a kasnije u Madrid. Tamo Carmen upoznaje svećenika Celestina Pazosa komu se povjerila i molila za pomoć. On ih je poslao nadbiskupu u Burgos. Tako je ona 15. listopada 1892. osnovala Kongregaciju sestara svetog Dominika, danas poznate kao Misionarke Bezgrješnog začeća Marijina. Biskup ih je odobrio kao zajednicu biskupskog prava 7. prosinca te je imenovao Carmen generalnom poglavaricom. Godinama je hodala ulicama Španjolske pomažući sirotinji te je osnovala 13 zajednica i škola. Majka Carmen preminula je 25. srpnja 1911. u Madridu. Sv. papa Ivan Pavao II. proglasio ju je blaženom 15. ožujka 1998., a papa emeritus Benedikt XVI. 21. listopada 2012. u Rimu svetom.

Francisko Pavljuk