DR Kongo

Afrički misionari upozoravaju na glad kao posljedicu pandemije


Član Afričkih misionara o. Alberto Rovelli iz Bukavua, glavnoga grada provincije Južni Kivu u DR-u Kongo, za agenciju "Fides" 26. ožujka progovorio je o posljedicama pandemije "koronavirusa", u prvom redu o gladi...

Napominjući kako su cijene prehrambenih artikala već sada znatno povećane, smatra da postoji opasnost da će glad kao posljedica straha od pandemije odnijeti više života od same zaraze koronavirusom. Naglasio je kako širenje zaraze u toj afričkoj zemlji još nije dramatično ali se ne smije niti podcjenjivati. "Vlasti izvještavaju o stotinu slučajeva u Kinshasi, a u Bukavu ih je oko 40, dosad nitko nije preminuo. Teško je procijeniti kakvo je stanje u ostatku zemlje, velikom području koji ni nema uređen zdravstveni sustav", istaknuo je o. Alberto.

Kako javlja IKA, kongoanski predsjednik Felix Tshisekedi, kojega je papa Franjo 17. siječnja primio u privatnu audijenciju u Vatikanu, proglasio je izvanredno stanje i karantenu glavnoga grada Kinshase iz kojega je zaraza krenula.

"Bijeli oci u Bukavu vode filozofski fakultet na kojem studiraju brojni studenti. Misionari trenutačno izlaze iz kampusa samo u nabavku hrane, u skladu s odredbama mjesnih biskupa", istaknuo je Rovelli, dodajući kako nema javnih nedjeljnih misa, a na pogrebima, koji se još održavaju, smije nazočiti 10 osoba.

J.P., KT