Zambija

Biskup Petanjak među vjernicima u misiji Ndjoko


Tijekom svojeg posjeta Zambiji biskup Krčke biskupije Ivica Petanjak posjetio je misiju Ndjoko.

U tjednu pred Misijsku nedjelju biskup Krčke biskupije Ivica Petanjak stigao je 17. listopada u pratnji misionara vlč. Borisa Dabe i tajnika vlč. Saše Ilijića u misiju Ndjoko koju je vlč. Boris osnovao 2011. i u kojoj od tada živi i djeluje.

Misija Ndjoko udaljena je sedam sati vožnje od grada Livingstona, a do nje se dolazi po loše asfaltiranom putu te makadamu. Biskupa su dočekali vjernici koji su za tu prigodu stigli iz okolnih sela, a neki su propješačili i 40-ak kilometara.

Uz pratnju tradicionalne glazbe i plesa, bubnjeva i pjesme dobrodošlice i blagoslova, vjernici su biskupa dopratili do misijske župne kuće gdje će s njima proboraviti idućih 10 dana. Biskup Petanjak im se obratio prigodnim riječima te izrazio svoje oduševljenje zbog njihova dolaska i dočeka, ali i prigode da idućih dana bolje upozna njihov vjerski život i kulturu i djelovanje misionara Borisa, svećenika Krčke biskupije, kome dolazi u posjet. Crkva u misiji Ndjoko pobrinula se da se svi pristigli vjernici iz okolnih sela smjeste u misiji za noćenje te dobiju potrebu hranu.

Biskup je 18. listopada slavio svetu misu u crkvi Svete Marije. Sudjelovali su svi vjernici koji su pristigli dan ranije, kao i ostali koji su im se kasnije pridružili. Misa je slavljena na engleskom i silozi jeziku, a biskup se u propovijedi obratio na hrvatskom jeziku, što je misionar Boris preveo na silozi.

Na kraju mise vlč. Boris izrekao je pred okupljenom zajednicom radost i zadovoljstvo da ga je posjetio njegov biskup te da će se kroz iduće dane moći još bolje upoznati sa životom u misijama.

Biskup Petanjak s pratnjom posjetit će idućih dana još tri misije koje je osnovao vlč. Dabo: Lusu, Maziba i Nawinda u kojoj će slaviti Misijsku nedjelju. Istoga će dana na postaji Ibolelo, koja pripada misiji Nawinda, blagosloviti i otvoriti novoizgrađenu crkvu.

KT