Poreč

Don Luka Pranjić primio misijski križ


U nedjelju 1. rujna, tijekom večernje svete mise u porečkoj katedrali, don Luka Pranjić primio je misijski križ iz ruku porečkog i pulskog biskupa mons. Dražena Kutleše, kao znak misijskog poslanja i službe koju će uskoro započeti u Ekvadoru.

Foto: biskupija-porecko-pulska.hrG. Krizman

Foto: biskupija-porecko-pulska.hrG. Krizman

Misi su, uz predslavitelja mons. Kutlešu, dijecezanskog ravnatelja Papinskih misijskih djela za Porečku i Pulsku biskupiju i labinskog dekana preč. Mirka Vukšića, katedralnog župnika i porečkog dekana mr. preč. Milana Zgrablića te više svećenika Porečke i Pulske biskupije nazočili i nacionalni ravnatelji Papinskih misijskih djela u Bosni i Hercegovini mons. Luka Tunjić i u Republici Hrvatskoj vlč. Anton Štefan.

Mons. Kutleša je u prigodnoj homiliji, razlamajući riječ prispodobe iz Evanđelja o zauzimanju prvih odnosno posljednjih mjesta na gozbama, istaknuo važnost poniznosti. „Do Kraljevstva nebeskoga dolazi se samo kroz služenje drugima, samo ćemo tako moći biti pozvani na Gozbu Gospodnju. Svijest o vlastitoj prolaznost i smrtnosti treba nas podsjećati da trebamo biti ponizni. Kao što plaćamo porez, tako ponekad činimo dobra djela iz navike ili tradicije, ili iz svojevrsne bahatosti, zbog eksponiranja, no jedini pravi poriv činjenja dobra drugome trebala bi biti ljubav prema bližnjemu. Prava veličina čovjeka je upravo u poniznosti i služenju, upravo u tome duhu želimo dati podršku našem don Luki, koji ovdje iz Istre odlazi u jedan siromašni kraj želeći služiti ljudima koji su siromašni (...) On će ondje biti sam i trebati će ljudima naviještati Evanđelje i pokazivati kakao čovjek treba biti ponizan i kako treba služiti drugim ljudima (...) Njega možemo i želimo pratiti svojim molitvama, ali možemo ga podržati i na druge načine jer tim ljudima je potrebama svaka pomoć, ne u prvom redu ona materijalna, nego duhovna, i pomoć u svemu onome u čemu ti ljudi oskudijevaju“, rekao je između postalog mons. Kutleša.

U obredu primanja misijskog križa, tijekom mise, biskup je blagoslovio križ te ga predao novome misionaru.

Na kraju misnoga slavlja okupljenima se obratio vlč. Štefan. On je čestitao i zahvalio porečkom i pulskom biskupu mons. Kutleši što je dao dopuštenje vlč. Pranjiću da postane misionar. Istaknuo je kako je davanje jednog svećenika za potrebe misijskog djelovanja – dar vjere, fidei donum – u naviještanju radosne vijesti diljem svijeta. Prisjetio se još jednog velikog čovjeka koji je s istarskog poluotoka otišao služiti kao misionar u Južnu Ameriku, biskupa mons. Antuna Bogetića koji je, prije preuzimanja biskupske službe služio kao misionar u Argentini. „Upravo je on, kao prijatelj obitelji vlč. Pranjića, njemu bio uzor i poticaj da ide njegovim stopama, da bude dar vjere, poslušan Crkvi i biskupu. Ovo je najmlađi misionar u Hrvatskoj. Luka, evo tebe ovdje u tvojoj katedrali, primio si križ od tvoga biskupa i ideš tamo daleko. Budi nam na ponos i budi sretan misionar“, poručio je vlč. Antun.

U svome obraćanju okupljenima mons. Tunjić, podsjetio je kako se odlazak don Luke u misije događa u godini koja je obilježena s dva velika misijska događanja – Izvanrednim misijskim mjesecom listopadom i Biskupskom sinodom o Amazoni. „Oba događaja stavljaju evangelizaciju i misije na prvo mjesto, ali evangelizaciju i misije u svjetlu Evanđelja i izazova vremena u kojem živimo. Oba događaja pomoći će Crkvi u jačanju misijske svijesti i gradnji budućnosti na pravednijim i sigurnijim osnovama. Zemljopisno odlaziš u nepoznato, a vjerom i srcem odlaziš među braću i sestre u Kristu Gospodinu. Služiti siromašnoj braći i sestrama put je čistoće duše i put savršenstva“, naglasio je između ostalog mons. Tunjić te podsjetio na naziv koji smo koristili kada smo predstavljali vlč. Pranjića – „specijalac elitne Božje postrojbe“. „Znamo da se specijalci moraju puno vježbati i odricati, tvoju specijalnost neka čine molitva i post začinjeni dobrim djelima ljubavi sa stalnim pogledom usmjerenim prema nebu odakle Krist ljubi i poziva na ljubav. Širi Njegovu nesebičnu ljubav i neka ti je sretno i blagoslovljeno“, zaključio je mons. Tunjić. 

Uslijedilo je obraćanje i novog misionara – don Luke, koji je poručio kako se doista osjeća radosno jer shvaća kako je dio nečega što ga nadvisuje, nečega što ga nadilazi. „Imam milost biti dijelom toga. Zvijezda ove večeri je samo jedna, to je Isus Krist i mjesna Crkva koju vodi naš biskup Dražen, koja iz ljubavi prema drugoj mjesnoj Crkvi što trpi oskudicu, kao dar vjere šalje jednog svećenika (...) Bog za to poslanje bira grešne i slabe ljude kao što sam ja upravo, da bude očito, kako reče Sv. Pavao, kako ta čudesna snaga ne dolazi od nas nego od Gospodina“, rekao je don Luka te zahvalio biskupu na dopuštenju otići u ovo poslanje, kako bi, u ime mjesne Crkve, bio dar vjere jednoj drugoj mjesnoj Crkvi, trpećoj Crkvi. Posebno je istaknuo radost jer su mu svojom nazočnošću na misi podršku došli izraziti i mnogi župljani iz svih župa gdje je do sada služio. Zahvalio je i nacionalnim ravnateljima PMD-a RH i BiH, te svima koji su ga do sada pratili molitvama te se preporučio i za ubuduće.

Ovim velikim događajem za Porečku i Pulsku biskupiju, ali i za cijelu Hrvatsku službeno je započela priprema za mjesec listopad, kojeg je u povodu 100. obljetnice Apostolskog pisma pape Benedikta XV. Maximum Illud, papa Franjo proglasio Izvanrednim misijskim mjesecom za cijelu Crkvu.

G. Krizman/ KT