Edukacija za buduća zaposlenja djevojaka


Papinska misijska djela (PMD) u BiH i Hrvatskoj uz brojne projekte misionara po svijetu pomažu i djelovanje sestara milosrdnica.

Piše: Lidija Pavlović-Grgić

Hrvatske misionarke s. Augustina Nikolić, s. Slavka Bogdan, s. Ruža Raič, s. Magdalena Marić i s. Veronika Ćibarić uz pastoral na otoku Malaita u biskupiji Auki na Salomonovim Otocima provode niz pothvata vezanih za obrazovanje, zdravstvo i poboljšanje socijalnih prilika. U novoizgrađenom edukacijskom centru Sv. Lujze de Marillac od 8. veljače do 28. travnja misionarke realiziraju tečaj za 30 djevojaka koje nisu u mogućnosti pohađati školu.

Različiti tečajevi

Edukativni program obuhvaća osnovne vještine šivanja i kuhanja, sadnje i obrađivanja vrta, učenje engleskog jezika, zdravstvenu edukaciju, kateheze te kreativne radionice.
„Ovo nam je prva skupina djevojaka na cjelodnevnom programu i iz cijele biskupije s različitim jezicima i kulturama. Dakle, djevojke se međusobno ne razumiju na materinjem jeziku. Pidžin je jezik na kojem će morati komunicirati ako i to bude moguće. Naime, pidžin uče u školi, a neke od njih su završile jedan, tri ili četiri razreda osnovne škole. Dakle, neće biti lako ni njima ni nama. Počet ćemo sa skupinom djevojaka koje nemaju više od šest razreda osnovne škole. Vidjet ćemo kako će uspjeti doći jer su neke župe udaljene po šest-sedam ili više sati vožnje malim motornim čamcima. Početak tečaja stavile smo zbog toga u istom tjednu kad svećenici imaju susret s biskupom, pa se nadamo da će uspjeti organizirati dolazak koji bi inače za većinu njih bio nemoguć ukoliko bi se morale same organizirati. Preporučujemo se u vaše molitve. Neka sve bude na slavu Božju i njima na korist“, poručila je s. Ruža uz srdačan pozdrav milosrdnica sa Salomonovih Otoka i zahvalu svima koji pomažu molitveno i na druge načine.

Pomoć preko PMD-a

Svrha programa je omogućiti djevojkama u dobi između 20 i 30 godina usvojiti vještine i znanja po kojima će moći razvijati svoje talente, naučiti vještine koje će im biti korisne za svakodnevni život, za daljnje školovanje i otvaranje novih mogućnosti u životu. Uz otežan pristup obrazovanju narod na Salomonovim Otocima ima i mnoge druge potrebe na koje PMD nastoji odgovoriti.

„S obzirom da je na Salomonovim Otocima hrana dosta skupa, sestre su molile našu pomoć. Hvala vam što svojim darovima preko PMD-a pomažete u školovanju i edukaciji u misijskim zemljama, a u ovom slučaju i u nabavci hrane (brašna, riže, tjestenine, krumpira, ulja, šećera, soli i čaja) tijekom njihove edukacije. Nastavimo i dalje podupirati naše projekte na Salomonovim Otocima, ali i u drugim misijskim zemljama“, poručili su iz PMD-a podsjetivši na važnost duhovne potpore, ali i kako svi oni koji žele materijalno poduprijeti sestre milosrdnice na Salomonovim Otocima te djelovanje drugih misionara i misionarki Crkve u Hrvata, mogu to učiniti preko nacionalnih ureda PMD-a u Zagrebu i Sarajevu.