Franjevački provincijal iz Afrike posjetio Misijsku središnjicu


U srijedu 4. kolovoza franjevački provincijal fra Fredrick Odhiambo Owor u pratnji fra Ivice Perića, dugogodišnjeg misionara u Ruandi i fra Stipana Radića, dijecezanskog ravnatelja PMD-a za Vrhbosansku nadbiskupiju posjetili su Misijsku središnjicu u Sarajevu.

Uz nacionalnog ravnatelja Papinskih misijskih djela BiH mons. Luku Tunjića, susretu je nazočila i djelatnica u Misijskoj središnjici s. Davorka Šarić.

Uzvratiti ljubav
Fra Fredrick je ukratko predstavio Franjevačku provinciju kojoj je na čelu a koja obuhvaća devet afričkih zemalja. Središte provincije je u glavnom gradu Kenije Nairobiju. Bogata je duhovnim zvanjima pa su morali praviti novu zgradu novicijata u Ugandi. Gradnju vodi naš misionar fra Ivica Perić. Građevinski radovi su već gotovi tako da je zgrada novicijata pod krovom a sada slijede zanatski radovi te vanjsko i unutarnje opremanje zgrade. Kraj radova je predviđen za narednu godinu kada je planirano otvorenje novicijata i prijem prvih franjevačkih novaka.

Misijska središnjica se također uključila i potpomaže gradnju ove važne odgojne ustanove kao što pomaže i druge projekte koje preporuče misionari i njihovi crkveni poglavari.

Fra Ivica je mišljenja kako će trebati još neko vrijeme podupirati ove mlade misijske Crkve. Na naše pitanje kad će Afrika „stati na svoje noge“ odgovorio je kad se mladi iškoluju i kad Afrikanci budu upravljali svojim prirodnim bogatstvima.

Provincijal Owor se nada kako će to vrijeme brzo doći. S ponosom kaže da afrički čovjek ima darežljivo srce i kako već sad velikodušno uzvraća na darovanu ljubav.

Korijeni sukoba
Razgovaralo se i o korijenima sukoba na tlu Afrike koji priječe njezin razvoj ali i o potrebnim koracima za sigurniju i prosperitetniju budućnost. Ulaganje u djecu i mlade, izgradnja povjerenja i pravednog društva te poštivanje vlastitosti afričkog čovjeka je siguran put za koji se trebaju svi zalagati.

Fra Fredrick je zahvalio za dosadašnju pomoć i preporučio buduće projekte svjestan da Misijska središnjica pomaže i druge misionare.

Uz zahvalu je rekao kako redovito mole za sve koji im na bilo koji način pomažu.

Mons. Tunjić zahvalio je fra Fredricku, fra Ivici i fra Stipanu na posjetu te obećao daljnju suradnju i pomoć spram mogućnostima ove Nacionalne uprave. 

PMD BiH/ J.P., KT