Bolivija

Hrvatski kapucin fra Mišo Biskup odlazi u misije u Boliviju


Fra Mišo Biskup odlazi u kapucinsku misiju u mjestu Mineru, gdje će se pridružiti radu još jednog Hrvata – fra Ivice Vrbića, koji ondje djeluje od 2015.

Hrvatski kapucin fra Mišo Biskup 25. svibnja je otputovao u kapucinsku misiju u Boliviji, gdje će se pridružiti radu kapucina fra Ivice Vrbića.

Kapucinska misija u mjestu Minero, u biskupiji Santa Crus ima uz glavnu postaju još i 22 filijale, od kojih su neke vrlo teško dostupne prijevoznim sredstvima. Kako je rekao fra Ivica Vrbić 2019. u razgovoru za Hrvatsku katoličku mrežu: “Najdalja filijala je udaljena 30 kilometara, ali ako se ne može prijeći autom kroz korito rijeke, onda ta filijala postaje udaljena 80 kilometara. Na teritoriju misije živi oko 50 000 stanovnika. Nisu svi katolici. Ima mnogo kršćanskih crkava i sekti. Prošle godine smo imali 360 krštenja, 280 krizmanika, 260 prvopričesnika, 37 vjenčanja. To su izvrsne brojke obzirom da živimo u svijetu u kojem prevladava konkubinat. Oko 95 % parova živi nevjenčano, ni crkveno niti civilno. Ovaj podatak ocrtava tu bijedu. U Boliviji je velika bijeda i u materijalnom i u moralnom smislu, jer 80% djece u toj pokrajini odrasta bez biološkog oca, a 90 % vjernika u misiji su radnici najamnici, i žive od nadnice. Ako pada kiša onda neće raditi i taj dan ništa ni zaraditi, i neće imati što jesti osim riže, što je često jedini tanjur koji pojedu.”

Djelovanje misionara, poručio je tada, se najviše odnosi na pastoralni i socijalni rad. Od velike su im pomoći angažirani laici, jer se pastoral treba organizirati u središtu misije i na 22 filijale, piše ika.

Novi misionar fra Mišo rođen je u Dubrovniku, a u Zagrebu je završio studij teologije 2014. U novicijat Manje braće kapucina je pak stupio u Italiji 2018.

T.M.I., KT