PMD

I djeca mogu činiti velika djela


Nacionalne uprave Papinskih misijska djela (PMD) u Republici Hrvatskoj i BiH pripremile su materijale za misijsku animaciju djece u župama u vrijeme došašća i za Bogojavljenja, kada Crkva obilježavai Dan Sv. Djetinjstva.

Nacionalna uprava PMD-a u Republici Hrvatskoj i Nacionalna uprava PMD-a u Bosni i Hercegovini pripremile su materijale za misijsku animaciju djece u župama u vrijeme došašća i za Bogojavljenje, kada će Crkva proslaviti i dan Papinskoga misijskog djela Sv. Djetinjstva, blagdan djece koja žive radost vjere i mole da Isusovo svjetlo dopre do njihovih vršnjaka diljem svijeta.

Ove godine, djecu će kroz Došašće provesti djevojčica Catherine Nyambe iz župe Nawinda u Zambiji. Tijekom četiri tjedna ona će predstaviti svoju obitelj, školu, župu i okruženje u kojemu živi. Kroz njezinu priču čitatelji mogu doznati i kako se slavi Božić, a tu je i molitva Očenaš na jeziku silozi. Na riječi djevojčice Catherine nadovezuje se Priča iz Zambije s predloškom radionice za učenike 3. razreda što je pripremila Snježana Kruhak, vjeroučiteljica iz župe Sv. Pelegrina u Umagu.

Uz samo Bogojavljenje predlaže se tekst i pjevačima Betlehemske Zvijezde, te kako provesti akciju, te scenski prikaz Pjevači u posjetima obiteljima koji je napisala s. Ljubica Bosilj, franjevka misionarka iz Asiza i vjeroučiteljica u župi Sv. Antuna Padovanskoga u Zagrebu.

Recital za Dan Sv. Djetinjstva potpisuje s. Karolina Mićanović iz Družba sestara milosrdnica u Požegi. Uz Dan sv. Djetinjstva prijedlog homilije pripremio je povjerenik za misije Porečke i Pulske biskupije vlč. Mirko Vukšić. Tu je i prijedlog kako organizirati misijsku radionica za djecu predškolske dobi koji je izradila s. Marija Pia Tadijanov, Milosrdna sestra Sv. križa iz Dječje vrtić PPO Sunčev sjaj – Nazaret u Zagrebu.

Nad žalosnim otajstvima misijske krunice promišlja s. Ljubica Bosilj, a Tatjana Lončarić iz župe Pohoda BDM-a u Šandrovcu predlaže radionicu u kojoj se može izraditi misijska krunica. U misijskom duhu je i pjesma Misijske boje čiji je autor Dino Rapić iz srednje škole Ivana Lucića u Trogiru. Sadržaj brošure dostupan je ovdje.

„Papinsko misijsko Djelo Sv. Djetinjstvo slavi se svake godine na svetkovinu Bogojavljenja. Pri samom osnivanju želja je bila da se i djeca uključe u evangelizaciju naroda, zbog toga je geslo ovog Papinskog Djela Djeca pomažu djeci. Svjesni smo neizmjerne ljubavi i potencijala kojim je Bog obdario djecu. Otkrivati talente i pomoći im da ih razviju obveza je obitelji, škole i svih nas. Svjesni smo, također, krize obitelji, problema u školi i društvu te da su djeca često prepuštena sama sebi. Vrijeme došašća i Božićno vrijeme posebna je prigoda svima nama učiniti više za povjerenu nam djecu. Prvenstveno naučiti ih da je vjera dar koji je usko povezan s molitvom, a svaki dar je pravi samo ako se dijeli s drugima. Ovo povlašteno vrijeme, koje nas pripravlja za Božić i Bogojavljenje, jedinstvena je prigoda pojačati svoju molitvu za svu djecu svijeta, posebno za siromašnu, napuštenu i zloupotrijebljenu djecu koja su žrtve sustava, različitih interesa i manipulacija. Uz istinsku molitvu, dobro poučena djeca pokazat će i svoju nesebičnost prema svojim vršnjakinjama i vršnjacima diljem svijeta. Sudjelovat će i u akcijama koje je važnije organizirati nego koliko će se prikupiti“, napisao je mons. Luka Tunjić, nacionalni ravnatelj PMD-a BiH u prigodnom pismu koje je uputio u povodu Dana Sv. Djetinjstva župnim uredima, crkvenim ustanovama i vjeroučiteljima u BiH.

„Činjenica je da imamo puno župa bez djece i da nam mlade obitelji s djecom odlaze. Ovdje nije mjesto elaborirati i ulaziti dublje u tu problematiku, ali jest poziv na pojačanu molitvu i dobru organizaciju. U suprotnom ostaje nam svakodnevno kukanje, kritiziranje, beznađe. Osobno sam duboko uvjeren da kao Crkva i Narod nismo 'ostatci ostataka' i da u vjeri 'da nam velika djela učini Svesilni' i sami možemo činiti velika djela. U tom uvjerenju zahvaljujem vam na dosadašnjoj suradnji i pozivam da ju nastavimo, svjesni svoje evangelizacijske obveze. Uz zahvalu, srdačno vas pozdravljam te koristim prigodu već sad svima vam zaželjeti sretan Božić i blagoslovljenu Novu 2018.“, naveo je mons. Tunjić.

KT