Mumbai

Indijska sestra pomaže iz čiste ljubavi prema Bogu i siromašnima


S. Martha Mondal osnivačica je Sestara Isusovih pomoćnica i Sneha Sagar društva (Ocean of Love Society), koji pomažu djeci s ulice, HIV-pozitivnoj djeci te siromašnim starcima i ženama.

Nekad ideja, sada prava zajednica

Godine 1999. Martha je osnovala društvo Sneha Sagar (Ocean of Love) u Istočnoj Indiji, predgrađu Mumbaja kako bi pomogla siročadi, djeci ulice, HIV-pozitivnoj djeci, siromašnim starcima i ženama. Danas organizacija ima devet zajednica u Mumbaiu, Vasai i Nashinku.

„Započela sam svoj rad iz čiste ljubavi prema Bogu i siromašnima pod božanskom inspiracijom, potpuno ovisna o Božanskoj Providnosti“, rekla je s. Martha za AsiaNews.

„Zahvaljujem Bogu na Njegovoj vjernosti i blagoslovu Isusovim pomoćnicima tijekom godina rada u nadbiskupiji u Mombaju i što je bio s nama pomažući nam u ostvarivanju misije koja nam je povjerena“, kazala je indijska sestra.

„Pružiti ruku do posljednjeg, izgubljenog i najmanjeg“, moto je ovih indijskih sestara.

Sve zbog najmanjih

„Naše sestre rade s ljubavlju i predanošću. Svi su voljeni i prihvaćeni, one daju nadu napuštenima, čineći svima bolje mjesto za život“, kazala je s. Martha i dodala kako je njezin san, o tome da prigrli sve više i više siromašnih i marginaliziranih, i dalje živi.

Sneha Sagar društvo oformljeno je radi pružanja besplatnog obrazovanja djece koja žive u siromaštvu. Sestre održavaju i tečajeve, obuke za žene kako bi im omogućile stjecanje ekonomske neovisnosti.

Unutar zajednice novakinje čitaju i razmišljaju o Božjoj riječi, oblikujući se kao Isusovi sljedbenici. Sestre također studiraju osnovno psihološko savjetovanje, njegu bolesnika, informatičku tehnologiju. Također mogu pohađati tečaj „Znaj sebe“ koji nude profesionalci. One također proučavaju Sveto pismo, liturgiju, kristologiju i duhovnost Svetoga Franje Asiškog koji je njihov zaštitnik.

Ustanove niču

Društvo ima dvije ustanove za siročad u Malwani i Vasai, a po jedno za HIV-pozitivnu djecu u Ahmednagaru. Djeca su siromašna, dolaze iz različitih kasta i vjera, iz različitih dijelova grada. „Djeca ponekad imaju traumatično djetinjstvo. S njima su traume i  nesigurnost, strah i bijes, agresivnost i nisko samopoštovanje“, objasnila je utemeljiteljica Društva dodavši kako takva djeca često teško prihvaćaju svoju životnu pozadinu. Iz tog razloga, redovnice ih pokušavaju voditi na put rasta i razvoja. Jednom kada to započne, sestra kaže kako im mijenjaju sustav vrijednosti i pogled na život.

Sestre vode i dva doma za siromašne žene u Naigaonu i Mira Roadu. Kaže kako su neke od njih slučajevi koje je dovela policija, a neke dovodi socijalna služba. Obično si žene ne mogu priuštiti da plate dom, ali sestre osiguravaju njihove osnovne potrebe i lijekove, a liječnici ih posjećuju kako bi održavali njihovo tjelesno i psihičko zdravlje.

Starijim ženama posvećuju najviše pažnje i pristupaju im s najvećom dozom empatije kako bi im pomogle da zadnje dane ovozemaljskog života provedu u ugodnom ozračju.

Sestre su aktivne i kada se dogode prirodne ili druge katastrofe. U osam sela Kerali koja je bila pogođena monsunima, nosile su pomoć, a nisu se oglušile ni na vapaj onih na otoku Madh ili Punjabu i Gujaratu.

Dana 15. veljače počele su opskrbljivati ​​hranu za stotinjak beskućnika jednom tjedno. U Malwani jednom mjesečno donose rižu, grah, šećer, leću, odjeću, deke i sapune za nekih 50 siromašnih obitelji.

Sve je to moguće zbog donacija na kojima se s. Martha srdačno zahvaljuje.  

KT