Južna Koreja bogatija za 26 budućih misionara


Južna Koreja bogatija je odnedavno za 26 budućih misionara – katoličkih svećenika, redovnika, redovnica i laika.

Nakon završetka intenzivne četverotjedne misijske formacije i svečanosti u povodu njezina završetka u Seulu, oni su sada spremni iskusiti iskustvo ad gentes, doznaje Fides od organizacije Korejska katolička inozemna misijska edukacija.

Prema riječima Kima Jong-geuna iz Korejske katoličke inozemne misijske edukacije, nakon ovakve misijske formacije, koja se od 1999. do danas provodi svake godine, u misije ad gentes poslano je u inozemstvo 750 osoba: 108 svećenika, 550 redovnika i redovnica i 89 laika.

Od 26 novih misionara njih 10 već je dobilo svoje odredište u Aziji, sedmoro će službovati u Sjevernoj Americi, po dvojica idu za Afriku i Južnu Ameriku, a ostali još čekaju svoju misijsku adresu.

„Ne mogu dočekati uroniti se u to iskustvo“, rekao je Fidesu Lee Seung-min, južnokorejski župnik koji će u travnju biti poslan u Monterey, Meksiko. „Ne znam ništa o tamošnjoj situaciji i kulturi osim onog što sam pročitao. Idem tamo otvorena uma i srca i susretat ću i upoznavati ljude. Svaki trenutak ću živjeti kao dar od Boga. Spreman sam svjedočiti i govoriti Njegovu ljubav“, istaknuo je vlč. Lee.

Njegovo oduševljenje dijeli i članica sestarske Družbe Svete Obitelji s. Choi Jin-young. „Želimo premošćivati barijere različitih kultura, jezika, povijesti i tradicija. Svima na svijetu želimo donijeti malog Isusa kako bi dijelili ljubav Božju“, kazala je s. Choi koja je uz druge polaznike misijske edukacije usvojila nova znanja iz različitih područja – od misijske duhovnosti te misiologije do socijalne problematike i praktičnosti u misijskom djelovanju.

Na ceremoniji, kojom je završila priprema za njihov put u misije, pomoćni biskup John Moon Hee Jong savjetovao im jeda uvijek budu skromni misionari bez predrasuda. Također im je poručio da skrbe za lokalne laike koji su bitna poveznica između klera i naroda, a značajan su nositelj pastorala i evangelizacije.

L. P. G.