Indija

Kako pomoći „nedodirljivima“?


Indijska časna sestra Annmary Thekkekandathil Andrews, članica Družbe Prikazanja Blažene Djevice Marije, stekla je veliko iskustvo radeći među siromašnima, a sada živi svoje misijsko zvanje pomažući pronaći zaposlenje ženama iz Odishe.

Prema pisanju Asianewsa, stigla je 2014. u Boudh, distrikt u kojem se katolici prije nisu usuđivali posjetiti Dalite, Indijce poprilično marginalizirane u društvu i povezivane sa siromaštvom i nepismenošću.

Marginalizirani u društvu

Nakon prvih kontakata s mještanima i zadobivanja njihova povjerenja odlučila je pomagati majkama i kućanicama. 

„Još se sjećam dana svojeg dolaska kada mi je osoba koja me predstavila selu rekla da ih ne dotičem niti sjedim u njihovim kućama. Danas se sve promijenilo“, prisjetila se redovnica koja je posjećujući šest sela mještanima donijela korisne promjene. Sada poučava u školi Sv. Ivana koju vodi lokalna župa. „Započeli smo s obrazovanjem djece. Nitko nam nije pomogao osim lokalnog župnika Nabokishorea Digala. Uz poučavanje, moja je najveća želja raditi za siromašne, za one čija su ljudska prava i dostojanstvo ugroženi“, istaknula je s. Annmary.

„U početku su ljudi bili vrlo sumnjičavi prema katolicima. Kad smo pokrenuli školu za djecu i njihove roditelje, rekli su nam da će im biti teško prihvatiti nas. Međutim, moja duboka vjera u Boga održala je moju posvećenost siromasima i potrebitima. Nadahnjuju me Isus i Nano Nagle, utemeljiteljica naše kongregacije “, posvjedočila je misionarka.

Danas pokreću poslove

Stoga je odabrala djelovati i među skupinom žena kako bi ih naučila obrtima kojima će izdržavati obiteljima, ali i samopoštovanju i prihvaćanju činjenice da svaki čovjek ima svoje dostojanstvo i može biti produktivan član društva. Tako je kroz dvije godine provela brojne tečajeve koji su pomogli ženama svladati vještine šivanja i izrade svijeća, a sada najmanje 30 njih zarađuje novac zahvaljujući toj edukaciji. Misionarka je također pomogla donacijom šivaćih strojeva za osam mladih žena, ali učinila i još mnogo toga.

Iz svega toga došlo se do ideje o razbijanju još jednog tabua – uključivanja Dalita u društvo. Tako je 30-ak žena otišlo u dvije vladine agencije zadužene za razvoj poduzetništva u ruralnim područjima i za sve njih bio je to prvi posjet uredu vlasti.

„Kada sam ih pitala zašto ne pokrenu svoje vlastite poslove, rekli su mi da nitko ne bi htio kupovati od njih jer su najniža kasta i time nedodirljivi“, prenijela je časna sestra koja je učinila značajne pomake u smislu promjene takvog stava.

„Danas žene u distriktu Boudh zarađuju šivajući. Otvorena je i prva prodavaonica u kraju“, s ponosom je za Asianews izjavila s.Annmary.

KT