Uganda

Kako se Afrika bori protiv koronavirusa?


Pandemija koronovirusa raširila se po svijetu. Od početnog žarišta u Kini, virus je prešao u Europu, Ameriku te u manjoj mjeri zasada u Afriku. Afrikanci su ozbiljno shvatili prijetnju te su već poduzeli određene mjere prevencije o čemu svjedoči i misionar vlč. Gabrijel Jukić.

Piše: Dražen Kustura

Misionar iz Žepča i svećenik Vrhbosanske nadbiskupije, vlč. Jukić, već je nekoliko godina u Africi. Trenutno se nalazi u Ugandi koja je shvatila kako je najbolji lijek u sprječavanju zaraze njezina prevencija. Stara narodna izjava: „Koga su zmije ugrizle i guštera se boji“, najbolje se može primijeniti na afrički kontinent koji je kroz svoju povijest imao velike ljudske gubitke zbog: kuge, španjolske gripe, a virus HIV-a je i danas sveprisutan. Upravo je to razlog zbog čega su ozbiljno pristupili prevenciji koronavirusa.

Mjere opreza

„Koronavirus još nije ozbiljno ugrozio niti jednu afričku državu, ali pitanje je hoće li tako i ostati? Do sada su zabilježeni smrtni slučajevi uglavnom u Sjevernoj Africi gdje je i najviše zaraženih“, pripovijeda na početku razgovora Gaba, kako ga prijatelji od milja zovu, te ističe kako je u na području Supsaharske Afrike zabilježen relativno mali broj oboljenja i navodi primjer Zambije gdje su dva slučaja i Ugande gdje je za sada jedna osoba pozitivna. „Glavni razlog tako malog broja slučajeva je vjerojatno u onome što su ovi ljudi prošli s AIDS-om i s ebolom, dvije vrste virusa koje su zahvatili područje Afrike u puno većoj mjeri nego ostatak svijeta, pogotovo kad je riječ o eboli“, prepričava misionar te dodaje kako u tim zemljama imaju problema i s „lako izlječivim“ bolestima poput: malarije, tifusa, dizenterije, bruceloze, tuberkuloze…

„S obzirom na sve ovo što su do sada prošli s raznim epidemijama i bolestima čim je došla vijest o pandemiji koronavirusa uvedene su rigorozne mjere. Zatvoreni su: fakulteti, škole kako osnovne tako i srednje, vrtići, zabranjena su sva javna okupljanja bilo kakvog karaktera čak i slavljene sv. misa ili bilo koja vjerska zajednička slavlja. I to uglavnom u svim državama Supsaharske Afrike, čak i prije zabilježenog i jednog slučaja zaraze koronavirusom“, ističe vlč. Gabrijel uz opasku da su takve mjere neophodne zbog lošeg imunološkog sustava stanovništva.

Suradnja države i vjerskih zajednica

Navodi kako je suradnja između vlade Ugande i vjerskih zajednica itekako dobra te da su zajedno donijeli mjere prevencije koju su potpisali i vjerski predstavnici. „Kada stanovnici države vide takav dokument s puno većom ozbiljnošću i odgovornošću pristupaju takvoj situaciji. Nitko se ne buni, ako prije ulaska u bilo kakvu državnu ustanovu mora oprati ili dezinficirati ruke. Mjere postaju strože skoro svaki dan. Na primjer od danas u Ugandi nema javnog prijevoza, a putovanja iz države u državu se isto tako sve više kontroliraju te se razmišlja i o hermetičkom zatvaranju država u kojemu nema ni izlaska niti ulaska u državu apsolutno nikomu i ničemu“, objašnjava Jukić te dodaje: „Ako koronavirus zavlada ovim dijelom Afrike žrtve bi mogle biti milijunske upravo zbog kombinacije s drugim bolestima. U komunikaciji s ljudima i svećenicima iz nekih afričkih država može se zaključiti da zabrinutosti ima, ali nema straha. Jer nakon svake epidemije njih je uvijek više jer su potpuno otvoreni životu. Život ovdje neće stati ma kakva bolest došla.“

Katolička Crkva u borbi s korona virusom

Sveopćoj borbi protiv virusa pridružila se i Katolička Crkva. „Katolički biskupi su na području cijele Afrike postupili vrlo ozbiljno i odgovorno i to znatno prije nego je koronavirus zavladao diljem svijeta. Slavljene su mise i poslane poslanice koje su se pročitale umjesto propovjedi. Uvedene su čak i u nekim biskupijama određene pobožnosti. Ali kad su zabilježeni prvi slučajevi zaraze vjernici su upozoreni neka se striktno pridržavaju svih uputa državnih vlasti te medicinskih ustanova. Uglavnom u svim državama Afrike mise se slave bez vjernika. Sakramenti se ne podjeljuju i traži se od vjernika poslušnost te obiteljska molitva unutar domova. Hvala Bogu još uvijek izgleda sve jako dobro, ali kod ovog koronavirusa se teško što može predvidjeti jer vrlo lako se i vrlo brzo širi“, zaključuje vlč. Gabrijel.