Kanonska vizitacija vrhovne predstojnice zajednici franjevki u Rwentobu


Vrhovna predstojnica Družbe Školskih sestara franjevki Krista Kralja s. Veronika Verbič boravila je od 1. do 7. srpnja u posjetu zajednici ŠSF Bosansko-hrvatske provincije Prečistog Srca Marijina u Rwentobu u Ugandi.

U Rwandi su ju dočekale s. Ivka Lučić i s. Elizabeta Žuljević dok su kod kuće doček pripremale s. Urša Marinčič i s. Kata Karadža. U dočeku su sudjelovali i njihovi radnici koji su već u jutarnje sate na ulazna vrata postavili banane s cvijećem, što predstavlja znak dobrodošlice u Africi.

Doživjeti iz prve ruke
Ovo je prvi dolazak s. Veronike zajednici sestara u Rwentobu. Susrela se sa svakom sestrom osobno i na kraju imala zajednički susret sa zajednicom. Iako joj je poznato misijsko djelovanje zajednice uvijek je drugačije kada se osobno doživi. Tako je osim molitvenog i zajedničkog života i apostolata unutar zajednice, vidjela i doživjela sestarsko djelovanje izvan kuće.

Sa zanimanjem je obišla kuću, novoizgrađenu kuću odgoja, prostor za gradnju osnovne škole kao i sav posjed. Posjetila je selo, nekoliko škola, bolesnike, djecu s teškoćama u razvoju i grupu polaznika informatike. Nazočila je predavanju za djecu na temu Oralna higijena te pozdravila djevojke koje su bile na susretu kojega redovito organiziraju sestre.

Također susrela je franjevce u župi Rushooka i sestre Kćeri Božje Ljubavi, a upriličen je i susret s provincijalnim ministrom fra Federickom Odhiambo koji je iz Kenije došao u službeni posjet fratrima pa je posjetio i zajednicu franjevki.

Zajedništvo s narodom
Zanimljivo iskustvo bio je odlazak na tržnicu gdje se mogao osjetiti afrički duh kupovine i prodaje. Iako je vrijeme bilo kratko misionarke su željele s. Veroniki omogućiti doživljaj i prirodnog bogatstva u Nacionalnom parku Qeen Elizabeth pa su zajedno provele dan u razgledavanju parka.
Zadnji dan kanonske vizitacije, u nedjelju, započeo je euharistijskim slavljem u filijalnoj crkvi Kina kojeg je predvodio župnik fra Aphrodis Rumanyika.
Prigodom dolaska s. Veronike sveta misa je bila vrlo svečana, uz pjesmu i ples. Župljani su zahvalili za prisutnost sestara i za sve dobro koje čine za ljude u Ugandi.
Inače ovdje je, darom Slovenske misijske središnjice i dobročinitelja, sagrađena dvorana za pastoralno djelovanje župe.
Potom su se uputile prema mjestu Kabale i susestrama iz Konga koje djeluju u mjestu Rwanyena.
Uz uzajamnu zahvalu za sve doživljeno, misionarke su se pozdravile sa s. Veronikom koja je ostala kod sestara u Rwanyeni i poželjele joj sretan put do Konga i povratak u Rim.

s. Kata Karadža/ J.P., KT