DR Kongo

Materijalne potrebe utječu na formaciju sjemeništaraca


Trenutno 61 mladić prolazi formaciju u propedeutskom sjemeništu Opata Kauma u Kasongu, u Demokratskoj Republici Kongo. Ondje se okupljaju na molitvu, pohađaju nastavu, kuhaju, rade u povrtnjaku sjemeništa i bave se sportom. Bogoslovija ima velike ekonomske potrebe, koje utječu na formaciju koju primaju…

Zaklada papinskog prava Pomoć Crkvi u nevolji (Aid to the Church in Need – ACN) zaprimila je neka svjedočanstva i sjemeništaraca i odgojitelja, koji opisuju uvjete u kojima žive, izazove s kojima se suočavaju i olakšanje koje im pruža pomoć ACN-a.

Iz pera sjemeništaraca
„Od mog dolaska u bogosloviju naši su nas učitelji dobro odgojili. Poučavaju nas svećenici i neki kompetentni laici. Sada kuća ima struju, što nam omogućuje da bolje učimo, čak i noću“, naveo je Katamea Maybu Fidèle, koji je prva godina propedeutskog sjemeništa, u rukom pisanom pismu ACN-u, zahvaljujući svojim dobročiniteljima na pomoći koju su pružili sjemeništu.

No, zbog teških životnih uvjeta sjemeništarci često obolijevaju. „Nedostatak vode je glavni razlog zašto se ljudi razbolijevaju u našoj zajednici. U našoj kući imamo samo pet spremnika za prikupljanje kišnice. Kad pada kiša, tu istu vodu moramo koristiti za sve svoje potrebe. To uzrokuje tifus, dijareju i mnoge druge bolesti s kojima se sjemenište mora nositi“, napisao je Zéphyrin Mukamba Mukelo, student druge godine.

Loši životni uvjeti utječu na svakodnevni život i studij sjemeništaraca. Trebaju više sredstava da bi mogli imati bolju formaciju. „Imamo lošu knjižnicu, kojoj nedostaje mnogo stvari i posjeduje samo stare knjige“, dodao je Katamea Maybu Fidèle.

Prijeko potrebna pomoć
Nije riječ samo o sjemeništarcima, nego i njihovim odgojiteljima. „Ovdje imamo problem koji pogađa gotovo sve studente, a to je nizak akademski standard. Kako bismo mogli prevladati ovu poteškoću trebamo mnogo resursa i materijala da bismo osigurali stalnu formaciju. Međutim, sredstva koja imamo još su uvijek nedostatna“, kazao je vicerektor vlč. Vincent-Vercus Mateso, koji je zadužen za akademska pitanja, a ujedno je i ekonom sjemeništa.

„Zato kažemo da je vaša financijska i materijalna pomoć prijeko potrebna ovom sjemeništu, kako bismo što bolje pripremili buduće svećenike“, dodao je don Mateso u pismu ACN-u.

Zahvalnost
„Osjećam se dužnim zahvaliti svima koji su se zauzeli za unapređenje naše formacije i koji su nas podržali kako bismo mogli nastaviti s ovom nebeskom zadaćom. Izražavamo svoju zahvalnost i nosimo vas u našim molitvama“, poručio je sjemeništarac Zéphyrin.

Financijska i materijalna pomoć poput one koju pruža ACN oslobađa nastavnike u sjemeništu od ekonomskih briga i ostavlja ih dostupnijima usredotočiti se na duhovni razvoj sjemeništaraca, na njihovo veliko olakšanje.

Tako ACN pomaže 61 sjemeništarcu Opata Kauma sa stipendijama i uzdržava petero osoblja stipendijama za misu.

J.P., KT