Međunarodni dan Afrike – 25. svibnja


Svake se godine 25. svibnja obilježava Međunarodni dan Afrike. Toga su nadnevka 1963., 32 neovisne afričke zemlje u Adis Abebi jednoglasno izglasale rezoluciju Organizacije afričkog jedinstva, što je bio prvi korak povezivanja zemalja nakon dekoloniziranja.

Međunarodni dan Afrike nacionalni je praznik u svim zemljama potpisnicama i tom se prigodom obilježava neovisnost, zajedništvo, solidarnost i suradnja afričkih zemalja u postizanju kvalitetnijih uvjeta života i uklanjanju svih oblika kolonijalizma, kao i međunarodna suradnja i djelovanje u skladu s Poveljom Ujedinjenih naroda i Deklaracijom o ljudskim pravima. Desetljećima je Organizacija Afričkog Jedinstva imala bitnu ulogu u političkim zbivanjima na cijelom kontinentu, a 2002. transformirana je u Afričku uniju.

Drugi po veličini kontinent na svijetu danas ima 55 suverenih i neovisnih država u kojima, prema procjenama, živi oko 1,2 milijarde ljudi. Afrički vjernici su uglavnom muslimani, kršćani (Rimokatolička, Protestantska, Etiopska i Koptska Crkva) i pripadnici raznih domorodačkih vjerovanja. Afrika je poznata po svojim prirodnim resursima i kulturnim dobrima, kao i demografskoj ekspanziji te siromaštvu koje je u mnogim zemljama posljedica dugogodišnjih ratova.

U nekim od najsiromašnijih država svoj pastoralni i humani doprinos daju svećenici, redovnici i redovnice Crkve u Hrvata, njih više od 70.

Hrvatski misionari uvijek ističu koliko im je važna molitvena i materijalna potpora iz domovine. Svi koji su zainteresirani, kako piše KTA, mogu im pomoći svojim molitvama, kao i financijski putem Papinskih misijskih djela.

KT