Misijska akcija MIVA 2021.


U prigodi misijske akcije MIVA 2021. koja je vezana uz spomendan Sv. Kristofora 25. srpnja, zaštitnika putnika, vozača, pomoraca, nacionalni ravnatelj Papinskih misijskih djela BiH mons. Luka Tunjić poslao je dopis bh. župnicima.

Njegov dopis prenosimo u cijelosti:

Poštovani župnici, prijatelji misija!

Misijska akcija MIVA (nabavka prijevoznih sredstava misionarima) vezana je uz spomendan Sv. Kristofora, zaštitnika putnika, vozača, pomoraca, od oluja… Ove godine slavi se u nedjelju, 25. srpnja ali vi ju možete organizirati i u neku drugu nedjelju ili odrediti vrijeme za prikupljanje sredstava na ovu nakanu. Napominjem da se akcija MIVA prikuplja uz redovite kolekte, izabirući najbolji i najučinkovitiji način. Taj dan je i zahvala Bogu svih vozača u župi za sretno pređene kilometre.

Šaljem vam nekoliko svjedočanstava misionara koji su prošlih godina dobili automobil iz čega ćete najbolje iščitati što to njima znači, a vjerujem da će vam biti poticaj uključiti se u ovu plemenitu misijsku akciju.

„Hvala svima vama koji sudjelujete u projektu MIVA, koji organiziraju Papinska misijska djela, koji ste nam pomogli nabaviti auto. Auto nam ovdje služi baš za sve: za osobni prijevoz, za prijevoz bolesnika, robe, a zna poslužiti kao hitna pomoć i kao mobilna rađaonica. Putovi su ovdje loši i bez auta smo jednostavno onemogućeni misijski djelovati. Stoga smo zahvalne Bogu, Bezgrešnoj i anđelima, ali i svima vama. Svima veliko, veliko hvala“, poručile su sestre milosrdnice sa Salomonskih Otoka.

„Vozilo u misijama je pravo zlato. Zamislite, u Luhwinji smo bile bez vozila sedam godina, udaljene od grada 100 km, pet sati vožnje, a putevi loši. A sve potrepštine svagdanjeg života su se nabavljale u gradu. Kad smo dobile terenac od Papinskih misijskih djela, veselju nije bilo kraja. Moram naglasiti da vozilo ne služi isključivo zajednici sestara. Ono služi više narodu nego nama sestrama. Prijevoz bolesnika u bolnice, u bilo koji sat, pastoralni pohodi u udaljene kapelanije, opskrbljivanje nužnim potrepštinama seoske zadruge, pastoralni pohodi u udaljene župe za pastoral mladih… jednostavno za sve. Naš auto je ustvari njihov auto. Zato vam ne možemo nikada dovoljno zahvaliti što ste nam darovali auto preko akcije MIVA“, riječi su sestara franjevki u DR-u Kongu.

Uz ove dirljive zahvale, koje snažno pozivaju i potiču na pomoć, napominjem da imamo još nekoliko misionara koji su na listi čekanja. Koliko će dugo čekati na automobil i koliko će dugo čekati navještaj Radosne vijesti te svjedočanstvo vjere naših misionara zavisi i od svakog od nas. Stoga pozivam sve župe da se uključe u evangelizaciju i širenje Kraljevstva nebeskoga i na ovaj način. U izviješću koje ste dobili za prošlu godinu vidi se koje župe sudjeluju u ovoj akciji i da ima puno praznog prostora kod mnogih župa Bosne ali i Hercegovine.

Očekujući vašu suradnju, svima zahvaljujem na dosadašnjoj pomoći i razumijevanju.

Mons. Tunjić je još dodao kako se u Sarajevu, u Misijskoj središnjici mogu naručiti promidžbeni materijali: prospekti o akciji MIVA, mirisi za vozila i naljepnice s likom Sv. Kristofora, te knjige i drugi suveniri i devocionalije.  

J.P., KT