Misijski događaji u Izvanrednom misijskom mjesecu


U utorak 1. listopada papa Franjo večernjom molitvom u bazilici Sv. Petra otvorit će Izvanredni misijski mjesec listopad 2019.

Predsjednik Papinskih misijskih djela nadbiskup mons. Giampietro Dal Toso obavijestio je Nacionalne uprave PMD po cijelom svijetu o tri važna misijska događaja u Rimu tijekom Izvanrednog misijskog mjeseca listopada 2019.

Na blagdan Sv. Male Terezije od Djeteta Isusa, koja je zaštitnica misija, 1. listopada papa Franjo svečano će otvoriti Izvanredni misijski mjesec listopad večernjom molitvom u bazilici Sv. Petra. Molitvu večernje pratit će misijska iskustva misionara iz pojedinih dijelova svijeta.

Na Svjetski dan  misija 20. listopada papa Franjo slavit će euharistijsko slavlje u bazilici Sv. Petra sa svim sudionicima biskupske Sinode o Amazoniji. I jedno i drugo slavlje moći će se pratiti putem vatikanskih sredstava komunikacija streaming (https://www.youtube.com/user/vatican i https://www.vaticannews.va) i preko TV programa, one televizije koje mogu primiti signal iz vatikanskog televizijskog centra. Satnice ova dva misijska događaja bit će naknadno objavljene.

Na blagdan BDM od Krunice 7. listopada u 15 sati u bazilici Sveta Marija Velika u Rimu, kardinal Fernando Filoni, prefekt Kongregacije za evangelizaciju naroda predmolit će misijsku krunicu. Radio Marija prenosit će izravno ovaj molitveni događaj sjećajući se časne službenice Pauline Jaricot, utemeljiteljice Papinskog misijskog djela za širenje vjere. Države koje imaju program radija Marije moći će se povezati i izravno prenositi molitvu misijske krunice.

Biskupi u Bosni i Hercegovini proglasili su cijelu godinu Misijskom godinom koja je počela u listopadu 2018. a završit će koncem listopada ove godine.

Papa Franjo naglašava važnost građenja misijske svijesti kod svih krštenih osoba – to nije izbor nego obveza koja proističe iz krštenja. Širenje Radosne vijesti Isusa Krista i spasenje po Isusu Kristu je najveći dar i privilegij koji katolici imaju, po krštenju postaju djeca Božja i tim krštenjem postaju u tom smislu privilegiran.

KT