Ruanda

Misionar don Danko školarcima: Želim da rastete u znanju pred Bogom i ljudima


Počela je nova školska godina, a veliki i mali školarci krenuli su u novu pustolovinu. Uključimo ih u svoje molitve da im školski dani budu blagoslovljeni i ispunjeni s puno radosti. Tom prigodom poruku je poslao i misionar u Ruandi don Danko Litrić.

Piše: don Danko Litrić/ KT

Na poticaj Papinskih misijskih djela u Republici Hrvatskoj, želim pozdraviti na početku nove školske godine sve nastavnike, profesore i djelatnike u svim našim školama.

Pozdravlja vas najstariji hrvatski misionar koji ima sreću da živi i radi lijepi misionarski poziv i apostolat sve od 1981. u maloj afričkoj zemlji na ekvatoru – u Ruandi, o kojoj ste mnogo čuli i čitali. To je zemlja puna djece i mladih, što vi u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini ne možete ni zamisliti. Ujutro kada idu u školu sve vrvi od djece u različitim uniformama u svim pravcima gdje se nalaze škole. To je divno vidjeti u mojoj misiji u kojoj ima sedam škola, a svaka ima oko 1 000 učenika.

Sva djeca u Ruandi žele ići u školu, jer znaju da bez škole ne mogu živjeti niti išta u životu postići. Nažalost, mnogi ne mogu ići u školu jer treba puno potrebnog za školovanje: uniforma, bilježnice, olovka ili kemijska, pločica ili bilježnice… jer su mnogi siročad bez tate i mame ili su siromašni.

Vi imate sreću, jer imate sve potrebno. Svugdje ima škola, a ako je malo dalje, uređeno je sve za prijevoz. Imate sve potrebno. Morate za to zahvaliti Bogu i zemlji u kojoj živite.

Zato vam želim reći, draga djeco, zahvalite Bogu za tu mogućnost. I Isus Sin Božji, koji je postao čovjek i malo dijete išao je u školu gdje je „rastao u milosti pred Bogom i ljudima“.

Tako i ja vama draga djeco želim da u novoj školskoj godini rastete u milosti, mudrosti i znanju pred Bogom i ljudima. Da budete veseli i sretni u školi, koja vas priprema za sretan život na zemlji, koja se produljuje u vječnu sreću u Nebu za koju nas je dobri Otac stvorio!

A učitelje i profesore bih zamolio neka ne zaborave da uz znanje prema udžbenicima ne zaborave djeci pomoći u lijepom ljudskom i kršćanskom življenju, da bi mogli sretni biti oni i njihovi roditelji u ovom i budućem životu.

Molim vas ako možete nešto žrtvovati od onoga što imate, da ne zaboravite i siromašnu djecu u Ruandi i Africi kao i drugim dijelovima svijeta gdje vaši vršnjaci teško žive kako bi i oni mogli ići u školu. To činite jasno preko vaših učitelja i odgojitelja koji vas odgajaju u ljubavi.

Hvala svima!