Sarajevo

Misionar don Ivan Stojanović posjetio Misijsku središnjicu


Misionar u Gani salezijanac, don Ivan Stojanović 15. rujna posjetio je Misijsku središnjicu u Sarajevu.

Primili su ga mons. Luka Tunjić, nacionalni ravnatelj Papinskih misijskih djela BiH i djelatnica u Misijskoj središnjici s. Davorka Šarić.

Bunari su prioritet
Don Ivan vodi misiju Tatale koja se nalazi na sjeveru Gane gdje je polu pustinjska klima s kišnim razdobljem od lipnja do listopada. U to vrijeme se sije i sadi te se nada plodovima. Veći dio godine je sušno vrijeme što se odražava na voće, povrće, druge poljoprivredne kulture i bavljenje stočarstvom. U cijelom području koje pokriva misija Tatale nema prirodnih izvora vode. Zbog toga i zbog velikih suša don Ivanu su prioritet bunari za pitku vodu.

On tako s ponosom ističe da je do danas 40 sela dobilo bunare, te da imaju zanatsku školu s tri pravca: zidanje, elektrika i kuhanje. No budući da je za vrijeme pandemije bilo problema s redovitim školovanjem i funkcioniranjem škole, započeli su u suradnji s jednom agencijom, sa zanatskim tečajevima što se pokazalo vrlo korisno i uspješno. Ti tečajevi traju tri mjeseca a u njima sudjeluje po stotinjak đaka.

Također, u misiji postoji knjižnica sastavljena od kontejnera i čitaonica. Don Ivan je posebno istaknuo važnost oratorija po selima koji postaju plodno tlo i rasadište za katehizaciju.

Plodovi i nada
U misiji ima 17 posvećenih kapela, a 12 je u izgradnji. Za sada misija Tatale ima 50 filijala i u stalnom su porastu. Istoimena općina ima 176 sela od kojih samo desetak ima struju.

Većina starijeg svijeta je nepismena pa se puno ulaže u djecu i mlade. Taj svijet, katolici i nekatolici, očekuju puno od svećenika i misije jer je to ruralno područje udaljeno od grada i prepušteno samo sebi. Putevi su također prilično loši pa se ne zna je li po njima teže voziti za vrijeme kišne ili sušne sezone.

Ipak, u svemu tome don Ivan vidi šansu za evangelizaciju i nada se polaganom ali sigurnom širenju ove misije. Misionar Stojanović svjedoči da njihovo neumorno nastojanje i briga za te ljude, urođena religioznost afričkog čovjeka i svakodnevna katehizacija već daje velike plodove i nada se, uz duhovnu i materijalnu pomoć iz domovine, još većem pastoralnom uspjehu.

Afrikanci kao narod zahvalni su za svaku pomoć i mole redovito za svoje dobročinitelje ali i za širenje Radosne vijesti u svom kraju i cijelom svijetu.

Don Ivanu su u Misijskoj središnjici posebno zahvalili što se, usprkos slabijem zdravstvenom stanju, vraća u Ganu i svjedoči ljubav Krista raspetoga za sve ljude. Zaželjeli su mu dobro zdravlje te da ga prati zagovor don Ivana Bosca i zagovor svih zaštitnika misija.

PMD BiH/ J.P., KT