Misionar o. Carlo Salerio bit će uzdignut na čast oltara


Rođen u Milanu 1827., sudjelovao je u revoluciji Pet dana Milana (18. – 22. ožujka 1948.). Bio je misionar u Oceaniji, a po povratku u Italiju osnovao je Sestre odštete.

Kauza za beatifikaciju o. Carla Saleria, misionara Papinskog instituta za strane misije (PIME), je u tijeku. Papa Franjo je ovlastio Kongregaciju za kauze svetaca da izda dekret u kojemu se, uz ostale kauze, prepoznaju herojske krjeposti ovoga svećenika.

Rođen je u Milanu 22. ožujka 1827. U sjemenište Milanske nadbiskupije ušao je 1839. gdje je dovršio klasične studije te nastavio sa studijem filozofije u bogoslovnom sjemeništu u Monzi. Još uvijek je bio bogoslov kada je nastupila revolucija s poznatim nadnevcima od 18. do 22. ožujka 1948. koji su prozvani Pet dana Milana.

Carlo je bio među onima koji su pomagali ranjenicima i davali utočišta onima koji su bili prisiljeni napustiti svoje domove. Također je pomogao svojim prijateljima u podizanju barikade, a s nekima je sudjelovao i u opsadi Mantove kao nositelja „studentskog bataljuna“, u kojem su također sudjelovali bogoslovi iz Lodia, Bergama, Coma i Cremone.

Za svećenika je zaređen 1850., primljen je u novoosnovani Seminario lombardo per le Missioni estere (Lombardijsko sjemenište za strane misije), koje je prethodnik Papinskog instituta za strane misije (PIME), te otišao u Oceaniju.

Prisiljen vratiti se kući zbog bolesti, shvatio je kako ima novu misiju: osnivanje skupine mladih ljudi, na čelu s Karolinom Orsenigo, koja će pružiti pomoć najsiromašnijima i najnapuštenijima, osobito ženama i djevojčicama, kako bi ublažili zlo koje ljudi nanose. Skupina je kasnije preuzela ime Sestara odštete.

Otac Carlo preminuo je 29. rujna 1870. u Milanu, u sjedištu Lombardijskog sjemeništa za misije.

KT