Amazonija

Misionari su pozvani hrabriti i dati nadu u teškoj situaciji


O. Roberto Carrasco, misionar u peruanskoj Amazoniji, koji je sudjelovao na sinodi o Amazoniji, govorio je o situaciji s kojom se njegovo selo suočava tijekom pandemije, te o zauzimanju laika u brizi za sve stvoreno, pet godina nakon enciklike „Laudato si'“.

Foto: YouTube

Foto: YouTube

Tjedan posvećen enciklici pape Franje Laudato si', koji je Dikasterij za promicanje cjelovitoga ljudskog razvoja odredio povodom pete obljetnice njezina objavljivanja, vjernici su u peruanskoj Amazoniji proživjeli snažno, ali i zabrinuti zbog širenja pandemije koronavirusa. U tom kraju, u selu Aucayacu, u biskupiji Huanucoin, djeluje o. Roberto Carrasco, misionar Oblata Marije Bezgrješne, koji je sudjelovao na sinodi o Amazoniji, održanoj u listopadu prošle godine.

Osvrćući se u razgovoru za Vatican News, na inicijative poduzete u tom tjednu, misionar je kazao kako je njihov glavni cilj bio razmotriti, putem radija misionara oblata, svako poglavlje enciklike koju je papa Franjo napisao prije pet godina. To im je uspjelo zahvaljujući sudjelovanju misionara, laika, svećenika i redovnika. „Učinili smo to kako bismo potaknuli na razmišljanje o glavnom pozivu enciklike, odnosno o potrebi brige za ono što Papa naziva našim 'zajedničkim domom'. Osim toga, željeli smo istaknuti važnost uloge laika koje, kao Crkva, treba više uključiti u zauzimanje za stvoreno“, kazao je te pritom uputio poziv svima da pročitaju apostolsku pobudnicu Querida Amazonia, koja je usko povezana s enciklikom Laudato si', jer, kako je rekao, taj dokument otvara um i daje da shvatimo ono što Papa traži od nas: da sanjamo, čvrsto stojeći na zemlji.

O. Carrasco je, što se tiče pak pandemije, kazao kako u njegovoj zajednici, smještenoj usred prirode, živi oko 80 000 ljudi, a imaju samo dva-tri liječnika, četiri-pet medicinskih tehničara, jednoga biologa i nešto malo drugih zdravstvenih djelatnika, od kojih su mnogi već zaraženi. „Zbog toga je narod vrlo zabrinut, a na nama je misionarima da mu donesemo prave riječi kako bismo ga ohrabrili i dali nade u ovoj doista teškoj situaciji“, poručio je o. Roberto.

J.P., KT