Karlovac

Misionarka s. Vedrana Ljubić svjedočila u Nacionalnom svetištu Sv. Josipa


U Nacionalnom svetištu Sv. Josipa u Karlovcu 22. svibnja proslavljena je 19 srijeda Velike pobožnosti u čast ovomu svecu, kada je svoje misionarsko svjedočanstvo s okupljenima podijelila s. Vedrana Ljubić.

Tim povodom misno slavlje predvodio je vlč. Tomislav Krajačić, upravitelj Župe Sv. Josipa – Barilovečki Leskovac i Sv. Vida – Ladvenjak u koncelebraciji s mons. Antunom Senteom, ml., rektorom Svetišta. Nakon euharistijskog slavlja s. Vedrana Ljubić, bivša katehistica ove župe, svjedočila je o radu Družbe sestara Kćeri Božje Ljubavi u Ugandi, gdje misionari od 1998.

Nacionalno svetište obilježava Veliku pobožnost sv. Josipu, koja ubraja devet srijeda prije i 10 srijeda nakon svetkovine Sv. Josipa 19. ožujka, molitvom krunice i zazivima, euharistijskim slavljem i svjedočanstvom.

U prigodnoj propovijedi, na temelju Ivanova evanđelja (Iv 15,1-8), vlč. Krajačić istaknuo je kako je za vjeru ključna neprestana povezanost s Kristom kako bi se moglo donijeti duhovne plodove. „Osloniti se potpuno na Isusa znači hodati ne šepajući kroz život. To je ta istinska povezanost trsa i loze, Boga i čovjeka, božjeg i ljudskog života. U takvom stanju nikakve prepreke u životu neće biti nepremostive, niti će život biti besmislen, već pun životnog i sadržajnog soka“, kazao je vlč. Tomislav.

Misno je slavlje animirao župni zbor Sv. Vida iz Ladvenjaka pod vodstvom Darija Marčaca, uz orguljsku pratnju mag. mus. Krešimira Klarića, glavnog orguljaša Nacionalnog svetišta.

S. Vedrana Ljubić već 20 godina misionari u Ugandi te je nakon mise vjernicima svjedočila o tome kako se Bog proslavio kroz rad sestara, unatoč brojnim poteškoćama i velikoj neimaštini u tom kraju. S. Ljubić se brine o odgoju mladih, a s njom je u Karlovac došla i s. Paskaziu Bushemere, prva djevojka iz Ugande koja je postala redovnica članica Družbe Kćeri Božje Ljubavi.

„Nažalost, mnogo djece nemaju mogućnosti pohađati školu. A oni koji imaju – dobiju od nas školarinu, zapravo od vas koji ovdje u Hrvatskoj pomažete naš misijski rad, jer ja ne bi mogla sama ništa, već uz pomoć dobrih ljudi iz našeg naroda koji pomažu meni kako bih ja pomogla njima“, ispričala je s. Vedrana te rekla kako imaju želju otvoriti osnovnu školu, vrtić i centar za žene pripadnice plemena Karamodža.

Kako javlja laudato.hr, na kraju je mons. Sente zahvalio s. Vedrani i s. Paskaziji na dolasku i svjedočanstvu vjere te im je uručio kuvertu s iznosom od 9 000 kuna koje su prikupili župljani, svećenici i redovnice Dubovačke župe za potrebe misija u Ugandi.

KT