Misionarke s Haitija posjetile Požegu


Sestre služavke Malog Isusa i misionarke s Haitija, s. Liberija Filipović i s. Ana Uložnik posjetile su u nedjelju 4. rujna požešku Župu Sv. Leopolda Mandića.

Foto: J. Konjarik/ IKA

Foto: J. Konjarik/ IKA

Vjernici župe Sv. Leopolda Mandića godinama materijalno i duhovno podupiru misije, među kojima i misije na Haitiju. Stoga su misionarke, na poziv župnika vlč. Joze Jurića, nakon svih misa u župi toga dana govorile o životu stanovnika u gradu Petit Goave, gdje djeluju te su predstavile svoje djelovanje u tom području.

S. Ana je u svome obraćanju najprije zahvalila župniku i svim župljanima na pomoći koju im pružaju da bi one mogle pomoći stanovnicima Haitija, javlja IKA. Da bi što bolje prikazale svoje djelovanje, sestre su pripremile i prezentaciju sa slikama na kojima se vidi njihov rad s bolesnima, siromašnima i djecom te kako ljudi ondje žive.

Misionarke su rekle kako su državne institucije ondje malobrojne, što znači da su škole, fakulteti i bolnice privatne. S obzirom na to da je potrebno plaćanje, većina djece nema mogućnost školovanja, a brojni stanovnici ne mogu si priuštiti ni osnovnu zdravstvenu skrb te se događa da umiru od „obične upale“ jer ne mogu platiti liječenje.

Sestre su spomenule i razorni potres koji je 2010. pogodio Haiti te je poginulo oko 300 000 osoba. U tom potresu je srušena i crkva župe na čijem teritoriju s. Ana i s. Liberija djeluju, a trenutno se gradi nova crkva na tome mjestu, dok se mise služe u školskom dvorištu.

S. Ana je rekla kako svakoga dana sa siromasima mole za sve koji im pomažu.

Govoreći o župi u kojoj djeluju, misionarke su istaknule kako postoji 16 različitih skupina te da, među ostalim, svakoga četvrtka imaju euharistijsko klanjanje.

Spomenule su i kako na tom području postoji „moderno ropstvo“ gdje siromašne obitelji šalju svoju djecu boljestojećim obiteljima kako bi djeca onda služila toj obitelji, a zauzvrat imala školovanje i hranu.

Poseban prikaz bijede u kojoj žive djeca s Haitija, bila je videosnimka koja prikazuje kako prave kolače od zemlje, suše ih na podu školskoga dvorišta te ih onda jedu.

Na kraju su sestre misionarke još jednom zahvalile župljanima na svemu što čine te su ostale otvorene za pitanja i razgovor s okupljenim vjernicima.

J.M., KT