Hrvatska

Misom u varaždinskoj katedrali završena skupština PMD-a Hrvatske


Varaždinski biskup Josip Mrzljak predslavio je 13. ožujka koncelebrirano euharistijsko slavlje uz završetak Godišnje skupštine Nacionalnog vijeća Papinskih misijskih djela u Republici Hrvatskoj.

Foto: Varaždinska biskupija

Foto: Varaždinska biskupija

Godišnja skupština PMD-a održavala se, u organizaciji Varaždinske biskupije i Nacionalne uprave Papinskih misijskih djela, od 11. do 13. ožujka u Pastoralnom centru u Ludbregu, javlja portal Varaždinske biskupije.

Svetu misu uz kraj Skupštine predvodio je biskup Mrzljak u varaždinskoj katedrali. S biskupom su u zajedništvu bili mons. Antun Perčić, generalni vikar Varaždinske biskupije, vlč. Antun Štefan, nacionalni ravnatelj PMD-a u RH, ujedno svećenik Varaždinske biskupije rodom iz međimurskog Preloga, te 15-ak svećenika, povjerenika PMD-a iz nad/biskupija diljem Hrvatske.

Na početku misnog slavlja sve je okupljene u katedrali Uznesenja BDM srdačno pozdravio vlč. Dominik Vukalović, predstojnik Misijskog ureda Varaždinske biskupije, koji je kazao kako ovom svetom misom svi zajedno želimo Bogu zahvaliti na uspješno održanoj godišnjoj misijskoj skupštini. Biskup Josip Mrzljak se pridružio pozdravima te rekao kako vjeruje da će ovaj događaj biti plodonosan, ali i kako će se na tu temu ove godine još mnogo toga reći, budući da će se u listopadu u cijeloj Katoličkoj Crkvi obilježiti Izvanredni misijski mjesec.

U propovijedi je biskup Mrzljak podsjetio na riječi kojima smo nedavno na Pepelnicu zakoračili u korizmu: „Obrati se i vjeruj evanđelju!“ „Obratiti se znači okrenuti se od nečega. Znači okrenuti se od našeg ljudskog razmišljanja prema onom što je Božje. To nije nimalo lako, jer svatko od nas ima svoje razmišljanje, a ponekad bismo i Bogu prigovorili. Zato se treba obratiti prema onome što je Božje. Obratiti se i vjerovati evanđelju znači više vjerovati Bogu nego sebi. Nije dosta samo čuti evanđelje, već je zadaća Crkve svjedočiti i prenositi to evanđelje te upoznati druge ljude s Radosnom vijesti. Ali to prenošenje se ne čini samo riječima, već životom – u stvarnim djelima. Zato smo pozvani svjedočiti evanđelje koje ostvarujemo u svom životu“, rekao je biskup.

Poručio je i kako kršćanska vjera nisu samo lijepe riječi, već se moramo pitati što iz vjere proizlazi i kako izvršavati Isusovu želju da drugima prenosimo i svjedočimo ono što smo sami primili. „Zato u Crkvi govorimo o misijskoj djelatnosti i poslanju Crkve koja je poslana svjedočiti. To svjedočenje počinje, dakako, od najužeg kruga tamo gdje živimo. Svjedočimo svojim životom jer Božja riječ se mora utjeloviti u našem životu u današnjem vremenu. To je obraćenje – kada ostavljamo naše ljudsko i priklanjamo se Božjem. To je tada življeno evanđelje. Crkva se trudi svjedočiti o Božjim riječima i dalje ih prenositi. Upravo zato su važni misijska svijest i poslanje. Tada se Radosna vijest širi kao u koncentričnim krugovima, ali samo ako ima onih koji žive evanđelje“, naveo je propovjednik.

Podsjetio je da uz razmišljanje o misijskoj djelatnosti Crkve i nastojanju materijalno joj pomagati, sami možemo živjeti evanđelje i u svojim molitvama uključiti mnoge koji u prvim redovima Crkve, u poganskim krajevima, naviještaju da se isplati vjerovati u evanđelje. „Pozvani smo gledati dalje od granice svojih župa i biskupija, da širimo osjećaj kako je Crkva jedna, sveta i apostolska te da smo povezani u zajedništvu euharistije i molitve“, poručio je biskup Mrzljak.

Na godišnjoj skupštini razgovaralo se o ostvarenim i budućim misijskim projektima, predstavljene su brojne ideje i aktivnosti. Na Skupštini su, između ostalih, sudjelovali mons. Ivica Petanjak, predsjednik vijeća za misije Hrvatske biskupske konferencije (HBK) i krčki biskup, vlč. Antun Štefan, nacionalni ravnatelj PMD-a u RH, mons. Luka Tunjić, nacionalni ravnatelj PMD-a u BiH, te misijski ravnatelji iz svih nad/biskupija u Hrvatskoj: vlč. Ivan Novak (Bjelovarsko-križevačka biskupija), preč. Ivan Grinišin (Križevačka eparhija), vlč. Ivan Faletar (Sisačka biskupija), vlč. Dominik Vukalović (Varaždinska biskupija), don Jakoslav Banić(Splitsko-makarska nadbiskupija), don Frano Markić (Dubrovačka biskupija), don Ljubomir Galov(Hvarska biskupija), don Tomislav Puljić (Šibenska biskupija), vlč. Pero Jurčević (Gospićko-senjska biskupija), don Božidar Volarić (Krčka biskupija), mons. Luka Strgar (Đakovačko-osječka nadbiskupija), vlč. Perica Matanović (Požeška biskupija), don Jerko Vuleta (Zadarska nadbiskupija) i vlč. Slavko Rajič (Vojni ordinarijat).

KT