Naši ljudi u Africi


U povodu 25. svibnja, Dana Afrike, podsjećamo na hrvatske misionare koji desetljećima djeluju na Crnom kontinentu gdje se susreću s brojnim izazovima, ali ne odustaju u pronošenju Radosne vijesti i nade na duhovnim i egzistencijalnim periferijama.

U svijetu djeluje 79 hrvatskih misionara, a 35 njih službuje u Africi.

U svijetu djeluje 79 hrvatskih misionara, a 35 njih službuje u Africi.

Svake se godine 25. svibnja obilježava Dan Afrike. Na taj su dan 1963. godine 32 nezavisne afričke zemlje u Adis Abebi jednoglasno izglasale rezoluciju Organizacije afričkog jedinstva, što je bio prvi korak povezivanja zemalja nakon dekolonizacije.

Drugi po veličini kontinent na svijetu danas ima 55 suverenih i neovisnih država u kojima, prema procjenama, živi oko 1,2 milijarde ljudi. Afrički vjernici su uglavnom muslimani, kršćani (Rimokatoličke, protestantskih, Etiopske i Koptske Crkva) i pripadnici raznih domorodačkih vjerovanja. Afrika je poznata po svojim prirodnim resursima i kulturnim dobrima, kao i demografskoj ekspanziji te siromaštvu koje je u mnogim zemljama posljedica dugogodišnjih ratova.

U nekim od najsiromašnijih država svoj pastoralni i humani doprinos daju svećenici, redovnici i redovnice Crkve u Hrvata. Od ukupno 79 hrvatskih misionara i misionarki u 27 zemalja svijeta njih 35 djeluje u Africi, u državama: DR Kongo (10), Tanzanija (6), Uganda (4), Benin (3), Ruanda (3), Madagaskar (2), Nigerija (2), Gana (1), Kamerun (1), Kenija (1), Maroko (1), Zambija (1).

Oni ljude vode k Isusu, a istodobno su zaslužni za mnoge projekte koji lokalnom stanovništvu omogućavaju kvalitetniji život i bolju budućnost. Oni grade sakralne objekte, odgojno-obrazovne institucije, bolnice, putove, mostove, bunare..., te pomažu obespravljenima u borbi za njihovo dostojanstvo i ostvarivanje njihovih ljudskih prava.  

Često se susreću s brojnim izazovima i opasnostima, ali to ih, kako kažu, ne priječi izvršavati njihovo poslanje - pronošenje Radosne vijesti na periferijama i donošenje svijetla nade tamo gdje vlada duhovno i materijalno beznađe. 

Hrvatski misionari u svakoj prigodi ističu koliko im je važna molitvena i materijalna potpora iz domovine te koliko su zahvalni svim prijateljima i dobročiniteljima misija. Svi zainteresirani, mogu im pomoći svojim molitvama, kao i financijski preko ureda Papinskih misijskih djela u Zagrebu i Sarajevu.

Hrvatski misionari u Africi

Demokratska Republika Kongo  

Fra Ilija Barišić

Fra Pero Čuić

S. Blaženka Barun

S. Erika Dadić

S. Mirabilis Višić

S. Mirjam Penić

S. Mislava Prkić

S. Romana Baković

S. Samuela Šimunović

S. Adriana Galić

 

Tanzanija  

Don Ante Batarelo

Don Dražen Klapež

S. Marija Kaja Perić

Don Nikola Sarić

Don Velimir Tomić

P. Tomislav Mesić

 

Uganda  

S. Vedrana Ljubić

S. Bogdana Markić

S. Marta Čović

Don Gabrijel Jukić

 

Ruanda  

Don Danko Litrić

Fra Ivica Perić

S. Agnezija Bilić

 

Benin  

S. Doroteja Dundjer

S. Jacinta Petrović

S. Maristela Galić

 

Madagaskar  

P. Vladimir Stuhli

S. Marica Jelić

 

Nigerija  

S. Ana Marija Maleš

S. Lucija Vincek

 

Gana  

Don Ivan Stojanović

 

Kamerun  

Vlč. Karlo Prpić

 

Kenija  

Fra Miroslav Babić

 

Maroko  

S. Renata Relja

 

Zambija  

Don Boris Dabo