Split

Nekadašnji kapelan i ministrant o. Ante Gabrića prisjetili se svojega uzora


Dvojica svećenika iz Indije posvjedočila su 20. studenoga u Splitu o djelovanju o. Ante Gabrića.

Vlč. Silvester Xavier i vlč. Boidya Prolay

Vlč. Silvester Xavier i vlč. Boidya Prolay

U povodu obilježavanja 30 godina od smrti sluge Božjega i misionara u Indiji, u crkvi Presvetog Srca Isusova u Rezidenciji Družbe Isusove na splitskom Manušu svoje svjedočanstvo o suživotu s ocem Gabrićem i posljednjim danima njegova života te o svom djelovanju svjedočila su dvojica svećenika obojica iz biskupije u kojoj je o. Ante Gabrić djelovao.

Vlč. Silvester Xavier i vlč. Boidya Prolay boravili su od 19. do 21. studenoga u Splitu odakle odlaze u rodni grad o. Ante Gabrića, Metković gdje ostaju do 26. studenoga. Predstavljajući subraću iz Indije, o. Ante Tustonjić, vicepostulator kauze za proglašenje blaženim sluge Božjega o. Ante Gabrića, podsjetio je kako je proces za proglašenje o. Gabrića blaženim započeo 2015. na 100. obljetnicu njegova rođenja. Prema njegovim riječima, puno je toga već učinjeno i sve je u očekivanju toga događaja.

O misionaru Gabriću prvi je svjedočio vlč. Silvester koji je bio njegov kapelan i kojemu je o. Ante preminuo na rukama. Svjedočio je taj trenutak i ono što mu je prethodilo. O. Ante bio je nemoćan, ali se odjednom podigao spremio, sjajio kao svetac te kazao da mu je ići Isusu. S Gabrićem je na njegovu želju pokopana metkovska zemlja i bočica jadranskoga mora.

Vlč. Boidya je kao dijete ministrirao o. Anti i kaže kako je njegovo svećeničko zvanje plod Gabrićeva djelovanja među njima. Sretan je što je sada u župi gdje je o. Ante preminuo i što može nastaviti gdje je on stao. Naglasio je da su došli kako bi vidjeli odakle potječe o. Ante Gabrić i zahvaliti hrvatskom narodu što su im dali takvog čovjeka.

Bio je misionar koji je oduševljavao vjernike svojoj jednostavnom i razumljivom propovijedi na bengalskom jeziku kojeg je izvrsno govorio. Bio je jedan od njih i takvog su ga prihvaćali. Za njih on nije umro nego nastavlja preko njih djelovati i dalje. Tako se u siječnju 2019. otvara škola u Marijapoliju za djecu, koja bi nosila ime o. Ante Gabrića i sa zahvalnošću je istaknuo da su brojni Hrvati uvelike pomogli u realizaciji tog projekta. Na kraju je o. Ante Tustonjić posvjedočio da vlč. Silvester Xavier i vlč. Boidya Prolay često zahvaljuju hrvatskom narodu na o. Anti Gabriću.

KT