Port Moresby

Nova evangelizacija: Predstavljen „Kerigma program“


U prijestolnici Papue Nove Gvineje Port Moresbyu – župi Sv. Josipa u Boroku 22. lipnja održan je sastanak na temu nove evangelizacije tijekom kojeg je predstavljen „Kerigma program“.

O. Victor Roche, generalni tajnik Povjerenstva za novu evangelizaciju i nacionalni ravnatelj Papinskih misijskih djela Papue Nove Gvineje i Solomonskih otoka, predstavio je Kerigma program, odnosno put koji ima namjeru uključiti biskupije, župe, udruženja i lokalne zajednice u obnavljanje navještaja Božje riječi. „Moramo jačati našu katoličku vjeru i pripremati laike, svećenike, redovnike i redovnice da budu novi evangelizatori“, naznačio je.

Među sudionicima sastanka – njih više od stotinu, bili su: mons. Otto Separy, biskup Bereine i predsjednik Povjerenstva za evangelizaciju, njegov zamjenik mons. Rolando Santos, biskup Alotau-Sideiae, koji je zajedno s laicima, članovima Udruge katoličkih profesionalaca, sjemeništarcima i župljanima Sv. Josipa obradio pitanja o pastoralnim aspektima i perspektivama Katoličke Crkve, izazovima i mogućim putovima.

U svom predstavljanju, kako javlja agencija Fides, o. Roche usredotočio se na rastumačivanje samog pojma nove evangelizacije. Naglasio je potrebu za obnavljanjem žara, novim metodama i izrazima koji mogu hraniti novu evangelizaciju. „Možemo se zapitati: što možemo učiniti da napravimo razliku“, kazao je o. Viktor nakon što je predstavio Kerigma program – koordinirani plan za novu evangelizaciju, koji će se razmatrati i o kojemu će se raspravljati tijekom godišnje generalne skupštine biskupa, radi odobrenja, prije nego što se podijeli u biskupijama.

J.P., KT